Skip to main content

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de specialiteiten van nuisoleren.nl. Onze vakmensen voorzien de spouwmuren van uw woning op effectieve en efficiënte wijze van geschikte spouwmuurisolatie. Afhankelijk van de situatie kan dat E-foam zijn, of EPS HR++ isolatieparels.

Waarom zou ik spouwmuurisolatie aanbrengen?

De almaar stijgende energieprijzen zijn de voornaamste reden voor particulieren om hun spouwmuren te laten isoleren. Zo bespaart u aanzienlijk op stookkosten. Wanneer uw huis een spouwmuur heeft die niet of matig is geïsoleerd, is het dan ook zeer rendabel om deze maatregel uit te voeren. Spouwmuurisolatie is namelijk een eenvoudige, snelle en relatief goedkope manier om op energie te besparen. Maar er zijn nog veel meer voordelen. In het kort:

 • Energiebesparing: uw verwarming hoeft niet meer zo hard te werken waardoor de rekening drastisch omlaag kan;
 • Wooncomfort: Spouwmuurisolatie heeft een positief effect op uw wooncomfort. De warmte wordt namelijk gelijkmatiger over de ruimte verdeeld en bovendien zult u minder last hebben van tocht en koude luchtstromen. Dat komt omdat de binnenmuren de kou van buiten niet meer opnemen;
 • Koeler in de zomer: Ook in de zomer zal uw huis comfortabeler aanvoelen omdat de spouwmuurisolatie de warme lucht van buiten tegenhoudt. Daardoor zal het binnenshuis veel langer koel blijven;
 • Beter voor het milieu: U ontlast het milieu omdat uw huishouden minder CO²-uitstoot produceert. Daarom is spouwmuurisolatie een maatregel waarvoor u onder bepaalde voorwaarden subsidie kunt krijgen. Dat betekent dat u zo’n 30% van de investering terugkrijgt van de overheid;
 • Woningwaarde: Uw woning zal stijgen in waarde. Het energielabel dat erop zit wordt namelijk groener door deze maatregel.

Heeft u een kantoorpand dat nog niet aan de energielabel C verplichting voldoet, die sinds 1 januari 2023 van kracht is? Ook dan kan spouwmuurisolatie een snelle oplossing bieden om uw gebouw te verduurzamen en aan de nieuwe normen te voldoen.

spouwmuurisolatie nuisoleren.nl

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Om hier achter te komen is het belangrijk om te weten of er een spouwmuur aanwezig is. Als er sprake is van een spouwmuur, dan kunnen we onderzoeken wat de staat van de spouwmuur en eventueel reeds aanwezige spouwmuurisolatie is. Het bouwjaar is daarbij belangrijk.

Bouwjaar voor 1925

Voor 1925 zijn er nagenoeg geen huizen met spouwmuur gebouwd en spouwmuurisolatie is dan ook niet mogelijk. Als u zeker wilt weten of er wel of geen sprake is van een spouwmuur, dan kunt u de breedte van de muur opmeten ter hoogte van de voordeur. Wanneer de muur meer dan 25 cm breed is, dan is er wel sprake van een spouwmuur. Muren onder de 25 cm zijn enkelsteens en hebben dus ook geen spouw. Wel kunnen wij uw huis op andere manieren isoleren, zoals met gevel- of binnenmuurisolatie. Ook kunnen we kijken wat vloer- of bodemisolatie, of dakisolatie u kan opleveren.

Bouwjaar tussen 1925 en 1975

Vanaf 1925 zijn woningen standaard van spouwmuren voorzien, al zijn de spouwen vaak niet breed. Spouwmuurisolatie werd bij de bouw meestal niet aangebracht. Toch is het mogelijk dat bewoners deze later alsnog voor hebben gezorgd. Meestal is daarbij echter materiaal gebruikt van matige kwaliteit. Bovendien is het vaak ook nog eens verslechterd door de jaren heen: het kan naar beneden zijn gezakt of zelfs totaal zijn verpulverd. Wij kunnen een vrijblijvende isolatiecheck bij u uitvoeren om erachter te komen in welke staat uw spouwmuren en het isolatiemateriaal zich bevinden. Aan de hand van onze bevindingen zullen wij u adviseren over spouwmuurisolatie of het na-isoleren van uw spouwmuren.

Bouwjaar tussen 1975 en 1993

Vanaf het jaar 1975 werd er wel standaard spouwmuurisolatie aangebracht bij de bouw van de woningen. De kwaliteitseisen voor het isolatiemateriaal waren tot 1993 echter niet erg streng, waardoor het vaak toch verstandig is om de muren na te isoleren.

Bouwjaar na 1993

Na 1993 zijn de eisen voor spouwmuurisolatie flink aangescherpt. Daarom is het in de meeste gevallen niet nodig om na-isolatie aan te brengen in de spouwmuren van deze huizen.

spouwmuurisolatie binnen 1 dag

Heeft het zin om spouwmuurisolatie aan te brengen in mijn huis?

Wanneer uw woning een spouw heeft die geen of matig isolatiemateriaal bevat, is het eigenlijk altijd verstandig om spouwisolatie uit te laten voeren. Bij een tussenwoning zal de besparing op jaarbasis wat minder zijn dan bij bijvoorbeeld een hoekwoning of een vrijstaande woning, maar nog steeds aanzienlijk. Bovendien zijn de kosten voor de werkzaamheden door het geringe muuroppervlak ook lager. Daardoor heeft u de investering alsnog vrij snel terugverdiend.

Spouwmuurisolatie: onze werkwijze

Spouwmuurisolatie voeren wij meestal binnen een dag uit; u zult er dan ook weinig hinder van ondervinden. We hoeven namelijk geen muren te breken; ook niet als er nog resten spouwmuurisolatie aanwezig zijn. Bovendien vinden alle werkzaamheden aan de buitenkant van uw woning plaats.

 • Wij beginnen met het boren van een serie kleine vulgaatjes aan de buitenkant van de spouwmuur, op de kruisingen van de voegen. Tussen de gaatjes zit een afstand van zo’n 80 cm. Op moeilijker bereikbare plekken, zoals in de buurt van raamkozijnen, wordt soms een extra gaatje geboord.
 • Vervolgens blazen we het isolatiemateriaal via de gaatjes naar binnen.
 • Als de hele spouwmuur gevuld is, smeren we alle gaatjes weer netjes af met een specie in de kleur van de bestaande voegen. Daardoor is er na afloop niets meer van de werkzaamheden te zien.

Wilt u meer weten over onze werkwijze? Kijk dan hier.

Kosten voor spouwmuurisolatie

De terugverdientijd van de kosten voor spouwmuurisolatie duurt gemiddeld zo’n 4 jaar, maar met de onstabiele energieprijzen kan die periode nog korter worden. Wij bieden u de scherpst mogelijke prijs en krijgt u van ons tot wel 25 jaar garantie. Bovendien kunt u subsidie aanvragen, waardoor het terugverdienen nog sneller gaat. Daarmee kunt u voor enkel spouwmuurisolatie zo’n 15% van de kosten terugkrijgen, en wanneer u nog een extra energiebesparende maatregel neemt, zelfs 30%.

Contact

Zoekt u een betrouwbaar bedrijf voor spouwmuurisolatie in Brabant? Dan bent u bij ons op het juiste adres! Zo hebben wij al veel tevreden klanten in en om Tilburg, Eindhoven, Best, Den Bosch en Breda mogen helpen. Ook wanneer u op zoek bent naar spouwmuurisolatie in Limburg, staan wij altijd voor u klaar! Wilt u meer informatie over spouwmuurisolatie of wilt u een isolatiecheck aanvragen? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gratis adviesgesprek.

Tot wel 30% subsidie

Uw woning laten isoleren is niet alleen slim vanwege de stijgende gasprijzen, maar ook door de subsidie die u kunt krijgen op het isoleren van uw woning. Deze subsidie kan oplopen tot wel 30%.

maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs
spouwmuurisolatie parels blazen

Lees verder...

Alles wat u moet weten over spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en betaalbare manier om de buitenmuren van uw huis te isoleren. Het vereist geen verbouwing en u kunt de kosten van de isolatie al binnen 3 tot 5 jaar terugverdienen. Als u in aanmerking komt voor subsidie, kan de terugverdientijd zelfs nog korter zijn. Spouwmuurisolatie is de nummer één keuze als u op zoek bent naar een betaalbare manier om uw gasverbruik aanzienlijk te verminderen.

Maar is spouwmuurisolatie geschikt voor uw huis? Wat zijn de kosten en de besparingen? Welk type isolatiemateriaal is het beste en zijn er risico’s en nadelen? Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over spouwmuurisolatie. Neem gratis advies van ons om te zien of spouwmuurisolatie geschikt is voor uw woning.
Overweegt u spouwmuurisolatie? Vraag nu gratis en vrijblijvend isolatieadvies aan!

Prijzen voor muurisolatie: Waar moet ik rekening mee houden?

Hoeveel kost spouwmuurisolatie voor uw huis? U kunt uw spouwmuren al isoleren vanaf €20 per vierkante meter. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het oppervlakte van de te isoleren spouwmuur, de breedte van de spouw en de toegankelijkheid van de gevels. Voor een hoekwoning kunt u ongeveer €2.000 betalen en gemiddeld €750 per jaar besparen. Met de stijgende gasprijzen zal deze besparing waarschijnlijk nog hoger zijn.

Wilt u weten wat de prijzen voor muurisolatie zijn voor uw woning? Neem gewoon contact met ons op voor een GRATIS controle van de spouwmuurisolatie, inclusief advies.

Kosten van spouwmuurisolatie per type woning Besparing door spouwmuurisolatie: Een warme woning

Tegenover de kosten van spouwmuurisolatie staat een zeer korte terugverdientijd, gemiddeld 2 jaar. Op dit moment zijn de gasprijzen door de schaarste van gasvoorraad erg hoog. Dit betekent dat de besparing door spouwmuurisolatie nog hoger is. In combinatie met subsidie kan de terugverdientijd verkort worden tot ongeveer 1,5 jaar.

Welk isolatiemateriaal is het beste voor spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. De meest voorkomende materialen zijn:

 1. Glaswol: Dit isolatiemateriaal bestaat uit glasvezels en heeft uitstekende thermische eigenschappen. Het is goedkoop, brandwerend en heeft een lange levensduur.
 2. EPS-parels: EPS (geëxpandeerd polystyreen) parels zijn kleine bolletjes gemaakt van piepschuim. Ze worden in de spouwmuur geblazen en vormen een isolerende laag. EPS-parels zijn vochtbestendig en hebben goede isolerende eigenschappen.
 3. PUR-schuim: Polyurethaan (PUR) schuim wordt als vloeistof in de spouwmuur gespoten en zet vervolgens uit. Het vormt een naadloze isolatielaag en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. PUR-schuim isoleert ook goed tegen geluid.
 4. Steenwol: Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar in plaats van glasvezels zijn de vezels gemaakt van gesmolten steen. Het heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen en is brandwerend.

Welk isolatiemateriaal het beste is, hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke eigenschappen van uw woning, uw budget en uw persoonlijke voorkeur. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professioneel isolatiebedrijf om het meest geschikte isolatiemateriaal voor uw situatie te bepalen.

Zijn er risico’s of nadelen verbonden aan spouwmuurisolatie?

Over het algemeen zijn er geen grote risico’s verbonden aan spouwmuurisolatie, mits het correct wordt uitgevoerd door een ervaren en gekwalificeerd isolatiebedrijf. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

 1. Vochtproblemen: Als er vochtproblemen zijn in de spouwmuur, bijvoorbeeld door lekkages, kan isolatie het vocht insluiten en verdere schade veroorzaken. Daarom is het essentieel om vooraf een grondige inspectie van de spouwmuur uit te voeren om eventuele vochtproblemen op te sporen en op te lossen voordat de isolatie wordt aangebracht.
 2. Onjuiste installatie: Het is belangrijk dat de spouwmuurisolatie correct wordt geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de fabrikant en met gebruik van geschikt materiaal. Een slechte installatie kan leiden tot problemen zoals koudebruggen, vochtophoping of verminderde isolatiewaarde.
 3. Ventilatie: Spouwmuurisolatie kan de natuurlijke ventilatie van de spouwruimte belemmeren. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Het is raadzaam om een betrouwbaar isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met spouwmuurisolatie en dat garanties biedt op zowel het materiaal als de installatie. Zij kunnen u adviseren over mogelijke risico’s en de beste aanpak voor uw specifieke situatie.

Daarnaast zijn er nog een paar andere overwegingen en mogelijke nadelen bij spouwmuurisolatie:

 1. Kosten: Hoewel spouwmuurisolatie op de lange termijn kostenbesparend kan zijn vanwege de energiebesparing, zijn er initiële kosten verbonden aan het isoleren van de spouwmuur. De prijs kan variëren afhankelijk van het isolatiemateriaal, de grootte van de woning en de toegankelijkheid van de spouwmuur. Het is belangrijk om een kosten-batenanalyse uit te voeren om te bepalen of de investering de moeite waard is voor uw specifieke situatie.
 2. Niet geschikt voor alle woningen: Niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Bij oudere woningen kan het bijvoorbeeld zijn dat er geen spouw aanwezig is of dat de spouw te smal is om te isoleren. In dergelijke gevallen kunnen alternatieve isolatiemethoden, zoals buitengevelisolatie, worden overwogen.
 3. Geluidsisolatie: Hoewel spouwmuurisolatie enige geluidsisolatie kan bieden, is het niet zo effectief als specifieke geluidsisolatiemaatregelen. Als geluidsoverlast een belangrijk probleem is, kan het nodig zijn om aanvullende geluidsisolatie-oplossingen te overwegen, zoals dubbele beglazing of geluidsisolerende wandpanelen.
 4. Verlies van ruimte: Spouwmuurisolatie neemt geen extra ruimte in beslag in uw woning, aangezien het isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt geplaatst. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld isolatie aan de binnenzijde van de muren, wat ruimte kan kosten. Als behoud van de binnenruimte belangrijk is, kan spouwmuurisolatie een voordeel bieden.
  Het is verstandig om een professioneel isolatiebedrijf te raadplegen om uw specifieke situatie te beoordelen, eventuele risico’s te identificeren en u te adviseren over de beste isolatie-opties. Ze kunnen u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing en zorgen voor een correcte en efficiënte uitvoering van de spouwmuurisolatie.
 5. Onderhoud en inspectie: Spouwmuurisolatie vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het isolatiemateriaal is duurzaam en hoeft niet regelmatig te worden vervangen. Het is echter wel belangrijk om periodieke inspecties uit te voeren om ervoor te zorgen dat de isolatie nog steeds intact is en geen problemen heeft, zoals verzakking of vochtproblemen. Het isolatiebedrijf kan aanbevelen hoe vaak inspecties moeten worden uitgevoerd en eventuele problemen verhelpen.
 6. Vochtproblemen: Hoewel spouwmuurisolatie over het algemeen helpt bij het verminderen van vochtproblemen in de muren, is het mogelijk dat er toch vochtproblemen optreden. Bijvoorbeeld als er scheuren of beschadigingen zijn in de buitenmuur, kan er water in de spouwmuur terechtkomen en vochtproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om eventuele problemen met vochtigheid of lekkage in de spouwmuur tijdig te detecteren en te verhelpen om schade aan de isolatie en de structuur van de woning te voorkomen.
 7. Milieueffecten: Hoewel spouwmuurisolatie kan bijdragen aan energiebesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot van een woning, is het belangrijk om ook rekening te houden met de milieueffecten van het isolatiemateriaal zelf. Sommige isolatiematerialen kunnen chemicaliën bevatten of een hogere milieubelasting hebben tijdens de productie. Het is raadzaam om te kiezen voor milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals gerecycled glasvezel, cellulose of natuurlijke vezels, om de impact op het milieu te minimaliseren.
 8. Geluidsisolatie: Spouwmuurisolatie kan ook bijdragen aan het verminderen van geluidsoverdracht van buiten naar binnen en tussen verschillende ruimtes in een woning. Het isolatiemateriaal in de spouwmuur kan geluidsgolven absorberen en dempen, waardoor een rustiger en comfortabeler binnenklimaat ontstaat. Dit is vooral gunstig als u in een drukke omgeving woont of als u geluidshinder van aangrenzende ruimtes wilt verminderen.
 9. Kosten en terugverdientijd: Hoewel spouwmuurisolatie op lange termijn kan leiden tot energiebesparingen en lagere verwarmingskosten, brengt het wel initiële kosten met zich mee. De kosten variëren afhankelijk van de grootte van de woning, het type isolatiemateriaal en de locatie. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiebedrijven en de terugverdientijd te berekenen op basis van uw energiebesparingen om te bepalen of de investering de moeite waard is.
 10. Bouwkundige beperkingen: Niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Sommige oudere gebouwen hebben mogelijk geen spouwmuur of hebben een te smalle spouw om isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Daarnaast kunnen bepaalde bouwmaterialen, zoals houten gevelbekleding, ook beperkingen opleggen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Het is belangrijk om een professionele inspectie van uw woning te laten uitvoeren om te bepalen of spouwmuurisolatie mogelijk is.
 11. Onderhoud en inspectie: Na de installatie van spouwmuurisolatie is het belangrijk om regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren. Dit om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal in goede staat blijft en er geen problemen ontstaan, zoals verzakking of vochtproblemen. Regelmatige inspecties kunnen eventuele problemen vroegtijdig identificeren, zodat ze snel kunnen worden aangepakt.
 12. Milieuvriendelijkheid: Spouwmuurisolatie kan een positieve impact hebben op het milieu. Door het verminderen van warmteverlies, draagt het bij aan het verminderen van de energievraag en de uitstoot van broeikasgassen. Het gebruik van milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals gerecycled glasvezel of cellulose, kan de milieu-impact verder verminderen.
 13. Beïnvloeding van binnenruimte: Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan enige invloed hebben op de binnenruimte van uw woning. In sommige gevallen kan de dikte van de isolatie de afmetingen van de binnenruimte enigszins verminderen. Het is belangrijk om rekening te houden met deze aspecten bij het plannen van uw isolatieproject.
 14. Veranderingen in ventilatiebehoeften: Spouwmuurisolatie kan de luchtdichtheid van uw woning verbeteren. Hoewel dit helpt bij het verminderen van warmteverlies, kan het ook invloed hebben op de natuurlijke ventilatie. Het is mogelijk dat u aanvullende maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat uw woning voldoende geventileerd blijft, zoals het installeren van mechanische ventilatiesystemen.
 15. Invloed op de waarde van uw woning: Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan de waarde van uw woning verhogen. Een goed geïsoleerde woning met lagere energiekosten kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers. Dit kan vooral relevant zijn als u overweegt uw woning op de lange termijn te verkopen.

Wanneer is spouwmuurisolatie interessant?

Als uw woning een bouwjaar heeft na 1930, is de kans groot dat het voorzien is van spouwmuren. In dat geval kan spouwmuurisolatie een interessante optie zijn. Het isoleren van de spouwmuren kan helpen om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren en de warmteverliezen te verminderen.

Voor woningen die voor 1930 zijn gebouwd en dus geen spouwmuren hebben, is een andere vorm van muurisolatie vereist. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde van de woning of door buitengevelisolatie toe te passen.

Woningen die na 1980 zijn gebouwd, zijn doorgaans al voorzien van spouwmuurisolatie tijdens de bouw. Echter, de isolatiewaarde van deze spouwmuurisolatie kan vaak nog beperkt zijn. Als er voldoende ruimte in de spouw aanwezig is, kan het interessant zijn om deze bestaande spouwmuurisolatie te upgraden naar een hogere isolatiewaarde.
Het is altijd raadzaam om een professioneel isolatiebedrijf te raadplegen om te beoordelen of spouwmuurisolatie geschikt is voor uw specifieke situatie. Zij kunnen een inspectie uitvoeren om de spouwmuurconstructie te beoordelen en u adviseren over de beste isolatieoplossing voor uw woning.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Bij het na-isoleren van een bestaande spouwmuur via de buitengevel hoeven de muren niet opengebroken te worden. Hieronder beschrijven we het proces van spouwmuurisolatie:

 1. Voorafgaand aan de isolatiewerkzaamheden beoordeelt een adviseur of de spouwmuur en de gevel geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Indien dit het geval is, wordt het volgende stappenplan gevolgd:
 2. In de voegen van de gevel worden kleine gaatjes geboord in een verspringend patroon.
 3. Via deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen of gegoten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met behulp van speciale apparatuur.
 4. Nadat het isolatiemateriaal in de spouw is aangebracht, worden de gaatjes keurig op kleur gevoegd. Op deze manier is het bijna niet zichtbaar dat er werkzaamheden zijn uitgevoerd.
 5. Als er onvoldoende kruipruimteventilatie is, kan het isolatiebedrijf ventilatieroosters plaatsen om de kruipruimte van voldoende ventilatie te voorzien.
  Het aanbrengen van spouwmuurisolatie verloopt snel en eenvoudig, zonder dat er sloopwerkzaamheden nodig zijn. De klus kan vaak al binnen één dagdeel worden afgerond en veroorzaakt minimaal overlast. Bovendien is er geen onderhoud vereist voor uw spouwmuurisolatie.

Hoe zorgen we ervoor dat spouwmuurisolatie goed verspreid wordt?

Bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie worden er gaatjes in het voegwerk geboord. Deze gaatjes worden strategisch in een verspringend patroon geplaatst, gemiddeld 2 stuks per vierkante meter. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens van onder naar boven in de spouwmuur geïnjecteerd, waardoor er een compact isolatiepakket ontstaat. Om de kwaliteit te waarborgen en isolatiebedrijven scherp te houden, worden gecertificeerde spouwmuurisolatiebedrijven steekproefsgewijs en onaangekondigd gecontroleerd op het correcte boorpatroon en een juiste vulling. Op deze manier biedt dit u zekerheid omtrent de kwaliteit van het werk.

Hoe kan ik een spouwmuur herkennen?

Er zijn verschillende manieren om een spouwmuur te herkennen:

 1. Bouwtekeningen: Als u bouwtekeningen van uw woning heeft, kunt u vaak zien of de muren voorzien zijn van een spouw. Een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur op de tekening duidt meestal op een spouwmuur.
 2. Dikte van de muur: Door de dikte van de muur te meten, kunt u ontdekken of uw woning een spouwmuur heeft. Ga bijvoorbeeld bij de voordeur staan en meet de totale dikte van de muur. Als deze meer dan 25 cm bedraagt, is de kans groot dat uw woning spouwmuren heeft.
 3. Metselpatroon: Het metselpatroon kan ook een indicatie geven of uw woning een spouwmuur heeft. Als er dwars gemetselde stenen in de muur zitten, waarbij de kopjes aan de zichtzijde zitten, is de kans groot dat uw woning geen spouwmuur heeft. In dat geval is er sprake van een steensmuur.
  Door deze aanwijzingen te volgen, kunt u een idee krijgen of uw woning een spouwmuur heeft of niet.

Voordelen van spouwmuurisolatie: Wat zijn de voordelen voor mij?

Welke voordelen biedt spouwmuurisolatie? De meest voorkomende reden om buitenmuren te isoleren is het verlagen van de stookkosten. Spouwmuurisolatie is kostenefficiënt: het is relatief goedkoop maar effectief. Op de tweede plaats staat het verhogen van het comfort: minder verwarmen en toch een heerlijk warm huis. Steeds vaker wordt woningisolatie ook uit moreel en milieuoogpunt gedaan, met het oog op het verminderen van CO2-uitstoot voor toekomstige generaties. Hier vindt u meer informatie over de 7 belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie: Helpt het tegen vochtproblemen?

Dat kan zeker. Als u last heeft van vochtplekken of schimmel op de muren, kan dit worden veroorzaakt door een isolatieprobleem. Niet-geïsoleerde muren kunnen condensatie veroorzaken, waardoor de muren vochtig worden. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan de oplossing zijn. Er moet echter worden gecontroleerd of condensatie daadwerkelijk het probleem is, omdat de oorzaak soms in de kruipruimte kan liggen, zoals optrekkend vocht. Bij inspectie moet ook naar vloerisolatie, kruipruimte en bodemisolatie worden gekeken.

Spouwmuurisolatie: Zijn er nadelen?

Het is begrijpelijk dat u zich afvraagt of spouwmuurisolatie nadelen heeft. In sommige gevallen kunnen er nadelen zijn als belangrijke bouwkundige details over het hoofd worden gezien. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot vochtproblemen. Daarom is het belangrijk om vooraf grondig onderzoek te doen naar mogelijke problemen met spouwmuurisolatie. Als spouwmuurisolatie niet geschikt is voor uw woning, moeten alternatieven worden overwogen, zoals het plaatsen van voorzetwanden of buitengevelisolatie. Het nadeel van deze alternatieven is dat ze ingrijpend en kostbaar zijn.
Problemen met spouwmuurisolatie worden meestal veroorzaakt door menselijke fouten en niet door de spouwmuurisolatie zelf. Hier kunt u meer lezen over de meest voorkomende fouten bij spouwmuurisolatie.

Sommige mensen beschouwen ventilatie als een nadeel van spouwmuurisolatie. Een woning moet immers kunnen ventileren en als de muren geïsoleerd zijn, lijkt dat niet meer mogelijk. Natuurlijk is goede ventilatie essentieel in een woning. Echter, dit kan op een meer effectieve en minder belastende manier worden bereikt. Er zijn betere methoden om uw huis te ventileren zonder dat dit de stookkosten verhoogt.

Spouwmuren isoleren bij houtskeletbouw

In de meeste gevallen is spouwmuurisolatie mogelijk bij woningen met een stenen buitenmuur en een stenen binnenmuur. Er zijn echter ook huizen die zijn gebouwd met houtskeletbouw, waarbij de binnenmuur bestaat uit een houten raamwerk in plaats van steen. Tussen de buitenmuur en het houten raamwerk bevindt zich een spouw. Het is niet mogelijk om deze spouw direct na te isoleren, omdat dit ernstige vocht- en schimmelproblemen kan veroorzaken en het houten skelet kan doen rotten. In dit geval moet er binnenmuurisolatie worden aangebracht, bijvoorbeeld door het plaatsen van een extra voorzetwand met isolatie.

Hierbij gaat wel extra ruimte verloren in uw woning. Het kan ook nodig zijn om de binnenwand te verwijderen, isolatie aan te brengen en af te werken met een plaat in combinatie met een dampremmende folie. Kortom, het isoleren van huizen met houtskeletbouw vergt wat meer werk.

Vergelijking van verschillende soorten spouwmuurisolatie: Wat is de beste keuze?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie, zoals ‘parels’, ‘PUR’ en ‘Knauf Supafil’. Wellicht heeft u al gehoord van deze termen. Maar wat is nu de beste spouwmuurisolatie? Misschien heeft u al meerdere isolatiebedrijven over de vloer gehad die verschillende adviezen hebben gegeven. Maar wat is nu de juiste keuze? Hier kunt u verschillende soorten spouwmuurisolatie vergelijken. Er bestaat geen enkel isolatiemateriaal dat geschikt is voor alle situaties. Het gekozen isolatiemateriaal moet passen bij de specifieke situatie van de woning. Een oud huis uit de jaren ’50 vereist een andere aanpak dan een woning uit de jaren ’80 met een dunne isolatieplaat.

Spouwmuurisolatie: Wat is de isolatiewaarde (Rc-waarde)?

De isolatiewaarde (R) geeft aan hoe goed een muur geïsoleerd is, waarbij een hogere waarde beter is. Bij spouwmuurisolatie wordt de isolatiewaarde op twee manieren uitgedrukt: de Rc-waarde en de Rd-waarde. De Rc-waarde van spouwmuurisolatie omvat zowel de isolatiewaarde van het materiaal als die van de stenen muur.
De andere waarde, de Rd-waarde, geeft de isolatiewaarde weer van het isolatiemateriaal op zichzelf, zonder de stenen muur mee te rekenen. Deze waarde is relevant bij het aanvragen van subsidie voor isolatie, aangezien er minimumeisen worden gesteld aan de Rd-waarde van de spouwmuurisolatie.

Isolatie verwijderen uit de spouwmuur: Is dat mogelijk?

We ontvangen vaak de vraag of het mogelijk is om oude spouwmuurisolatie te verwijderen. Waarom zou je isolatie willen verwijderen? In de jaren ’70 en ’80 is men begonnen met het na-isoleren van spouwmuren, maar destijds waren de technieken nog niet optimaal. Het komt vaak voor dat woningen met spouwmuurisolatie uit die periode isolatiemateriaal hebben dat niet meer goed isoleert. We zien vaak dat de isolatie naar beneden is gezakt of is verpulverd, en er zijn delen van de muur waar geen isolatie meer aanwezig is. Dit leidt tot warmteverlies. Bovendien ontstaan bij deze woningen regelmatig vochtproblemen op de muur. Het is belangrijk om deze muren grondig te inspecteren. In sommige gevallen kunnen we de spouwmuurisolatie bijvullen, wat de goedkoopste oplossing is. Er zijn echter situaties waarin het beter is om de oude (vaak vochtige) spouwmuurisolatie volledig te verwijderen.

Combinatie van isolatiemaatregelen

Het isoleren van spouwmuren is de meest kosteneffectieve en eenvoudige manier om een woning te isoleren. Wanneer u ons isolatiebedrijf inschakelt, kunnen we een volledig isolatieplan voor u opstellen. Dit kan ook interessant zijn vanuit subsidieoogpunt, aangezien sommige subsidies alleen worden verstrekt wanneer u meerdere isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren. We kunnen bijvoorbeeld het isoleren van de spouwmuur combineren met bodemisolatie, platdakdakisolatie en zolderisolatie. Welke combinatie het beste bij uw situatie past, denken wij als specialist graag met u mee.