Skip to main content

PIR isolatieplaten

Wanneer wij uw plat dak isoleren, maken we gebruik van PIR (Polyisocyanuraat) isolatieplaten. Dat is een zeer hoogwaardig en veelzijdig isolatiemateriaal dat tal van voordelen biedt voor gebruik op platte daken. Wat die voordelen zijn en waarom Nu Isoleren dus voor dit materiaal kiest, leggen we graag aan u uit!

De isolatiewaarde van PIR isolatieplaten

De isolatiewaarde van het materiaal is natuurlijk het allerbelangrijkst. Die van PIR isolatieplaten is één van de hoogste van alle beschikbare isolatiematerialen. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de lambdawaarde (λ-waarde), die aangeeft hoe goed het materiaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De lambdawaarde van PIR isolatieplaten ligt tussen de 0,022 W/m·K en 0,026 W/m·K.

PIR isolatieplaten: Een dunne isolatielaag

Door de hoge isolatiewaarde (dus lage lambdawaarde) hoeven de platen niet dik te zijn om goede thermische prestaties te bereiken. Op een plat dak is dat een uitkomst, omdat er minimaal 10 cm dakrand over moet blijven na de isolatie. Wanneer er minder overblijft, zal de dakrand verhoogd moeten worden om te voorkomen dat regen over de rand gaat lekken bij een wat stevigere regenbui.

Dampdichtheid

PIR isolatieplaten hebben uitstekende dampdichte eigenschappen. Dat betekent dat ze voorkomen dat vochtige lucht condenseert binnen de isolatie, waardoor de dakconstructie beschadigd kan raken. Zeker bij plat dak isolatie is dat belangrijk, omdat condensatie een risico vormt door temperatuurverschillen.

Lichtgewicht

De PIR isolatieplaten zijn licht van gewicht. Bij het isoleren van een plat dak is dat belangrijk, omdat het extra gewicht op de dakconstructie zo laag mogelijk blijft. En natuurlijk is het ook fijn voor ons als installateur om te werken met lichte materialen!

PIR isolatieplaten: sterk en duurzaam

Ondanks hun lichte gewicht en geringe dikte zijn PIR platen sterk en duurzaam: ze zijn zeer goed bestand tegen belastingen, druk en mechanische invloeden. Er kan probleemloos overheen gelopen worden, en ook wanneer u er een dakterras op installeert, is dat geen enkel punt. Deze platen blijven optimaal presteren, ook na een lange periode.

Brandveiligheid

Het materiaal is vlamvertragend en biedt dus een goede brandveiligheid.

Dakisolatie binnenzijde voor zolderisolatie.