Spouwmuurisolatie

Wat houdt spouwmuurisolatie eigenlijk in? Is het belangrijk om een spouwmuur goed te isoleren en wat zijn de voordelen? Dat zijn belangrijke vragen als u over spouwmuurisolatie nadenkt en wij leggen het u graag uit.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een binnen- en een buitenmuur. De spouw is de ruimte die zich tussen deze twee muren bevindt en had oorspronkelijk als doel om te voorkomen dat vocht het huis binnendringt. Bijna alle woningen van na 1925 hebben een spouwmuur, maar tot 1975 zijn die niet bij de bouw geïsoleerd. Wel is het mogelijk dat de eigenaar later zelf spouwmuurisolatie heeft laten aanbrengen.

Sinds 1975 worden woningen standaard opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuim bolletjes. Wanneer u de spouwmuur laat isoleren zorgt dit in de eerste plaats voor lagere energiekosten, maar ook het klimaat binnenshuis wordt vele malen beter. Het wordt dan ook bij bestaande woningen sterk aangeraden om de spouwmuren te isoleren.

Voordelen van spouwmuurisolatie

We zetten voor u de belangrijkste voordelen van spouwmuurisolatie op een rijtje:

  • Een snelle en effectieve manier van energiebesparing: Het is meestal binnen één dag gebeurd, en u begint direct met besparen (tot wel zo’n 30% op uw gasrekening);
  • Een aangenaam binnenklimaat in zowel zomer als winter: in de zomer wordt de warmte langer buitenshuis gehouden, en in de winter blijft de kou veel beter buiten;
  • Door het materiaal dat wij gebruiken zult u geen last krijgen van vocht of schimmel;
  • U krijgt een beter energielabel op uw woning waardoor de waarde zal stijgen;
  • De kosten van spouwmuurisolatie kunt u al binnen 4 jaar terugverdienen via de lagere energierekening; bovendien zijn er subsidieregelingen waardoor u onder bepaalde voorwaarden een deel van de kosten terug kunt krijgen.

Is mijn woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Om antwoord te geven op deze vraag, kunnen we het beste eerst kijken naar het bouwjaar van de woning. Huizen van voor 1925 hebben namelijk meestal geen spouw, maar woningen die na 1993 zijn gebouwd, zijn juist bijna altijd al van een goede laag spouwmuurisolatie en hoeven dan ook meestal niet na-geïsoleerd te worden. Natuurlijk kunnen wij altijd een spouwmuurcheck bij u uitvoeren om de staat van uw spouw en de isolatie te controleren en op basis daarvan een advies te geven.

Spouwmuurisolatie aanwezig

Als uw huis is gebouwd tussen 1925 en 1993, is het vaak om spouwmuurisolatie aan te brengen of om de spouwmuren na te isoleren. Vaak is het reeds aanwezige isolatiemateriaal sterk in kwaliteit achteruitgegaan. Ook kan het zijn dat de aangebrachte isolatielaag erg dun is of dat het gebruikte materiaal weinig isolatie biedt. Het is in al die gevallen ten zeerste aan te raden om een na-isolatie uit te laten voeren. Meestal kan het al aanwezige materiaal gewoon blijven zitten, en vullen wij uw spouwmuren op met het milieuvriendelijke E-foam. Dit materiaal wordt onder lichte overdruk de spouw ingeblazen, waar het al het aanwezige materiaal naar beneden drukt. Het nieuwe materiaal vormt een éénvormige, stevige en naadloze isolatieplaat zodat u direct beschermd bent tegen de kou van buiten, en de warmte in huis beter vastgehouden wordt.

Geen spouwmuurisolatie aanwezig

Is er nog geen enkele vorm van spouwmuurisolatie aanwezig, terwijl er wel een spouw is? Dan is het zeker verstandig om uw muren te laten isoleren!

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij het isoleren van uw spouwmuren worden er in de voegen van de buitenmuur gaten geboord. De grootte van de vulgaatjes hangt af van het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt, maar varieert tussen de 8 en 14 mm doorsnee en bevinden zich op een onderlinge afstand van zo’n 80-100 cm. Vervolgens wordt de spouwmuur gevuld met het isolatiemateriaal. Dit gebeurd met een spuitpistool dat precies de juiste hoeveelheid van het isolatiemateriaal toevoegt in de muur. Als de spouw gevuld is worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Spouwmuurvulling moet voldoen aan een aantal technische eisen. Er bestaan veel verschillende soorten spouwmuurisolatie, zoals glas- of steenwol en UF-schuim maar wij gebruiken voornamelijk de volgende twee materiaalsoorten vanwege de kwaliteit, duurzaamheid en effectiviteit:

  • HR++ EPS parels: deze worden vaak gebruikt in smallere spouwen. Het zijn kleine piepschuim bolletjes die voorzien zijn van een laagje grafiet, zodat warmte beter gereflecteerd wordt en ze zijn speciaal ontwikkeld voor spouwmuurisolatie. Samen met een hoeveelheid hoogwaardige en gecertificeerde lijm worden deze bolletjes via de kleine vulgaatjes in de buitenmuur naar binnen geblazen.
  • E-foam : dit milieuvriendelijke schuim word gebruikt voor kleinere spouwen en is zeer geschikt om te gebruiken bij het na-isoleren van spouwmuren.

Contact

Heeft u nog vragen over spouwmuurisolatie? Wilt u weten wat de kosten zijn en wilt u graag een offerte op maat ontvangen? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!