Spouwmuur isoleren

Wat houd een spouwmuur isoleren eigenlijk in? Is het belangrijk dat u een spouwmuur goed isoleert en wat heeft u eraan? Deze vragen komen vaak als eerste in uw gedachten. Wij helpen u hier graag mee. De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuim bolletjes. Wanneer u de spouwmuur isoleert kan dit zorgen voor lagere energie kosten. Het klimaat binnenshuis wordt vele malen beter. Het wordt dan ook bij bestaande woningen sterk aangeraden om de spouwmuren te isoleren.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij een spouwmuur isoleren worden er in de voegen van de buitenmuur gaten geboord. hoe groot de gaten worden en hoe het patroon wordt, wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Als de gaten en de patronen goed zijn wordt de spouwmuur gevuld met het isolatiemateriaal. Dit gebeurd met een spuitpistool dat precies de juiste hoeveelheid van het isolatiemateriaal toevoegt in de muur. Als de spouw gevuld is worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. een spouwmuur isoleren kan alleen gebeuren als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 4 cm aanwezig is.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Spouwmuurvulling moet voldoen aan een aantal technische eisen. De materialen hieronder worden vaak gebruikt bij een spouwmuur isoleren:

  • Glas- en steenwol: deze worden vaak gebruikt bij een grotere spouw. Deze materialen zijn niet voor kleinere spouwen, dit komt doordat de vlokken blijven hangen en de spouw niet goed gevuld wordt.
  • UF-schuim: dit schuim wordt gebruikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte.
  • PS schuimparels: dit wordt gebruikt bij kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte.
  • Purschuim: dit schuim word gebruikt voor kleinere spouwen. Hiervoor wordt er een kleine opening gemaakt in de muur. Het purschuim moet CFK-vrij zijn.

Uw spouwmuur laten isoleren

Is uw spouwmuur toe aan (nieuwe) isolatie? Dan bent u bij Nu Isoleren op het juiste adres! Wij kijken graag met u mee hoe we op de beste manier uw spouwmuur isoleren. Heeft u meer informatie nodig? Heeft u vragen of wilt u weten wat er met uw woning moet gebeuren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn te bereiken op 088-0101400 of vul het contactformulier in, dan nemen wij z.s.m contact met u op.

Twijfelt u? Nu Isoleren geeft u graag duidelijkheid over uw situatie.