Skip to main content
Sedumdak

De voordelen van een sedumdak

Steeds meer mensen leggen een sedumdak aan. Nu Isoleren kan u daarbij helpen, maar met onze kant-en-klare sedumcassettes is installatie eenvoudiger dan ooit! Met deze voorgekweekte modules, die een combinatie bevatten van substraat, sedumplantjes en andere benodigde materialen, vormt u in een handomdraai een groen dak. U hoeft niet te wachten tot de boel een beetje begint te groeien en kunt direct profiteren van de vele voordelen die een sedumdak te bieden heeft!

Natuurlijke isolatie

Het grootste voordeel van een sedumdak voor uzelf is de isolatiewaarde. Een groen dak biedt enerzijds thermische isolatie. In de winter wordt de warmte binnen veel beter vastgehouden, terwijl de plantjes in de zomer het warme zonlicht juist grotendeels absorberen en tegenhouden. Een mooie investering dus om efficiënter met uw energie om te gaan!

Anderzijds is eer ook sprake van geluidsisolatie. Ook geluiden worden namelijk geabsorbeerd door de sedumplantjes. Dat geldt voor omgevingsgeluid, zoals bijvoorbeeld overvliegende vliegtuigen, maar ook voor het roffelen van de regen op het dak.

Verleng de levensduur van uw plat dak

Een sedumdak beschermt de dakbedekking van uw plat dak ook nog eens tegen de schadelijke effecten van weersomstandigheden. Denk aan Uv-straling van de zon, extreem hoge of juist lage temperaturen en andere weersinvloeden. Daardoor zal uw dak vele jaren langer meegaan.

Waterretentie

Het sedumdak houdt hemelwater vast in de wortels van de plantjes en de substraten. Het fungeert als het ware als een natuurlijke spons, die vervolgens het (overtollige) water weer heel geleidelijk afgeeft. Zeker in de steeds vaker voorkomende zomerse (hoos)buien, waarbij in korte tijd veel water naar beneden komt, is dit een groot voordeel. Op deze manier draagt een groen dak dus ook bij aan het ontlasten van het riool.

Milieuvriendelijk

Sedumdaken zijn een hele duurzame keuze. Zo dragen ze bij aan de biodiversiteit omdat ze voedsel voor insecten opleveren en helpen ze bij de opname van CO2 uit de lucht. Bovendien hebben groene daken een positieve invloed op het zogenaamde “stedelijk hitte-eilandeffect”. Ook wordt regenwater gefilterd. Omdat deze manier van isoleren niet alleen een besparing oplevert in de energiekosten, maar ook de levensduur van uw dak verlengt, is een sedumdak met recht milieuvriendelijk te noemen!

Subsidies en belasting voordeel met een sedumdak

In sommige gemeentes is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het aanleggen van een groen dak. Wilt u weten of dat bij u in de buurt ook het geval is? Kijk dan even op de groene subsidiewijzer van Milieu Centraal.

Zijn er naast voordelen, ook nadelen te noemen voor een sedumdak?

Om zeker te weten dat u een goede afweging maakt, is het natuurlijk ook belangrijk te weten wat de eventuele nadelen zijn van een sedumdak. Zo is de aanleg van een groen dak wel wat meer kosten dan reguliere dakbedekking. Wel is het zo, dat u door de isolatiewaarde en de bescherming van uw dak, op termijn juist op kosten bespaart.

Ook kan er een lekkage ontstaan. Gelukkig is die kans met een groen dak dat bestaat uit sedum cassettes veel kleiner. De beplantingslaag is namelijk veel dunner en weegt dus minder. Door een beschermdoek te plaatsen, kunnen de wortels van de plantjes ook geen schade toebrengen aan de onderliggende dakbedekking.

Twijfelt u over het draagvermogen van uw plat dak?

Meestal levert een groen dak dat bestaat uit sedumcassettes geen problemen op voor de draagkracht. Het is namelijk veel lichter dan een groen dak dat bedekt is met intensieve begroeiing. Twijfelt u, dan voert Nu Isoleren graag een inspectie uit om te kijken of uw plat dak geschikt is. Daarbij kijken we dan ook gelijk naar de hellingsgraad van het dak. Een lichte helling is meestal geen probleem, maar bij een te schuin dak raden we het gebruik van sedum cassettes meestal af.

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze kant-en-klare sedumcassettes en welke voordelen ze u kunnen opleveren? Neem gerust even contact met ons op; wij informeren u graag over mogelijkheden!

Contact

Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft over onze sedumdak cassettes en de services die wij te bieden hebben, of als u graag een vrijblijvende offerte wilt aanvragen. Wij helpen u graag verder!

VRAAG VRIJBLIJVEND EEN OFFERTE AAN