Skip to main content
Spouwmuurisolatie

Verschillende soorten spouwmuurisolatie

By april 11, 2022maart 19th, 2024No Comments

Er zijn veel verschillende soorten spouwmuurisolatie op de markt, bijvoorbeeld:

  • EPS-parels
  • E-foam
  • Glaswol
  • Pur

Nu Isoleren gebruikt alleen de eerste twee, EPS-parels en E-foam, omdat dat de twee meest effectieve en duurzame isolatiematerialen zijn.

E-foam

Er bestaan verschillende soorten foam voor het isoleren van spouwmuren, maar wij gebruiken E-foam. Dat is een milieuvriendelijk isolatieschuim. We blazen het E-foam via een aantal vulgaatjes in de spouwmuur, waarna het uit zal zetten. Na uitharding zal het een volledig naadloze en vormvaste isolatieplaat vormen.

Voor na-isoleren is dit perfect materiaal. Het oude isolatiemateriaal hoeft namelijk niet verwijderd te worden. Het wordt met enige kracht de spouw ingeblazen zodat het oude materiaal wordt ingedrukt en de nieuwe isolatieplaat naadloos aansluit. Bij een spouw van 6 cm breed die gevuld wordt met E-foam bedraagt de isolatiewaarde (Rc) 1,69m²K/W. Ter vergelijking: een ongeïsoleerde spouwmuur heeft een gemiddelde Rc-waarde van 0,4.

EPS-parels

De EPS-parels die wij gebruiken zijn HR++ EPS-parels van het merk HR IsoPearl. Het zijn kleine bolletjes gemaakt van piepschuim, waaraan een deel grafiet is toegevoegd. Het grafiet reflecteert de warmte nog beter en de isolatiewaarde wordt daarmee nog verder verhoogd. De parels worden, samen met een hoogwaardige, gecertificeerde lijm via kleine vulgaatjes in de voegen de spouwmuur ingeblazen. Op deze manier zullen de parels goed aan elkaar blijven kleven.

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Beide soorten spouwmuurisolatie staan op de maatregelenlijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat betekent dat het materiaal in aanmerking kan komen voor de landelijke ISDE-subsidie, als u aan de voorwaarden voldoet. Die voorwaarden zijn:

  • U bent eigenaar van de woning waar de spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd, en u woont er zelf ook;
  • Naast spouwmuurisolatie laat u nog minimaal één andere energiebesparende maatregel uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn zoals vloer- of dakisolatie, maar u kunt ook kiezen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler, of de aansluiting op een warmtenet;
  • De maatregelen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf;
  • De subsidie wordt aangevraagd maximaal twaalf maanden na de uitvoering van de eerste maatregel.

Naast deze subsidie bestaan er nog andere regelingen, zoals de Energiebespaarlening, waarmee u tegen een zeer laag tarief een lening kunt afsluiten voor een energiebesparende maatregel. Ook op regionaal niveau worden er soms subsidies verstrekt. Kijk voor de mogelijkheden in uw situatie op de website van uw gemeente.

Onze werkwijze

Het isoleren van uw spouwmuur kunnen wij doorgaans binnen één dag realiseren. Nadat we op bezoek zijn geweest om een isolatiecheck uit te voeren en we hebben vastgesteld welke soort spouwmuurisolatie we gaan gebruiken en hoeveel, komen we dus nog één keer terug om de klus uit te voeren. Dat gaat als volgt in zijn werk:

  • Volgens een vast patroon boren we hele kleine gaatjes van tussen de 1,4 en 1,8 cm doorsnee (afhankelijk van het isolatiemateriaal) op de kruisingen van de voegen, op zo’n 80 cm van elkaar.
  • Vervolgens blazen we het isolatiemateriaal met enige kracht naar binnen.
  • Na het vullen worden alle gaatjes weer netjes dichtgemaakt met een specie in de kleur van de bestaande voegen.

Onze vakmensen zijn zeer ervaren in het aanbrengen van isolatie en u zult merken dat ze perfect op elkaar ingesteld zijn. Daardoor kunnen ze vlot en efficiënt te werk gaan. Alle werkzaamheden vinden plaats aan de buitenkant van uw woning en van overlast is dan ook nauwelijks sprake.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Welke soort spouwmuurisolatie er ook gebruikt wordt, het levert zeker een flinke besparing op uw energierekening op. Maar er zijn nog meer redenen om uw spouwmuren te laten isoleren:

  • De warmte wordt veel beter over het huis verdeeld en koude luchtstromen zijn verleden tijd. Dat zal uw wooncomfort verder verhogen.
  • Ook in de zomer zult u profijt hebben van de isolatie omdat de warmte veel minder snel het huis zal binnendringen.
  • Met een goede spouwmuurisolatie kunt u ook een groener energielabel krijgen op uw huis, wat betekent dat het in waarde stijgt.
  • Ook het milieu wordt ontlast omdat u door minder te hoeven stoken, ook minder CO²-uitstoot veroorzaakt.

Contact

Neem voor meer informatie over de verschillende soorten spouwmuurisolatie, of voor andere vragen of het aanvragen van een offerte vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!