Skip to main content
Dak isolatie

Schuin dak laten isoleren

By april 11, 2022maart 19th, 2024No Comments

Met het oog op de almaar stijgende energieprijzen is het nemen van energiebesparende maatregelen actueler én verstandiger dan ooit. Het laten isoleren van uw (schuine) dak is één van de opties.

Voordelen van het laten isoleren van uw dak

 • Het levert een aanzienlijke besparing op uw energierekening op van tot wel 30%.
 • Het wooncomfort zal toenemen omdat de warmte beter verdeeld wordt en koude luchtstromen worden tegengegaan.
 • Ook in de zomer profiteert u van de isolatie van uw schuine dak, omdat de warmte van buiten veel minder snel door het dak naar binnen zal dringen.
 • U zult het milieu minder belasten omdat u minder CO²-uitstoot veroorzaakt.

Kan ik mijn schuin dak laten isoleren?

Het is allereerst verstandig om te kijken of er al isolatiemateriaal aanwezig is, en zo ja, in welke staat dat zich bevindt. Het bouwjaar van uw huis is bij het bepalen daarvan een belangrijke factor:

 • Als uw huis gebouwd is vóór 1975, is het in elk geval bij de bouw niet geïsoleerd. Het is wel mogelijk dat bewoners het schuine dak later hebben laten isoleren, maar dat is in 80% van de gevallen een dunne laag van slechts drie tot vijf centimeter. Het dak opnieuw laten isoleren of de bestaande isolatie verbeteren d.m.v. na-isolatie is dan verstandig.
 • Huizen met een bouwjaar tussen 1975 en 1992 zijn bij de bouw wel al voorzien van een isolatielaag in het dak. Toch is het vaak verstandig om de isolatie te verbeteren omdat de laag in veel gevallen erg dun is.
 • Huizen die na 1992 gebouwd zijn hebben tijdens de bouw al een redelijke tot goede isolatielaag in het schuine dak gekregen. In dat geval is het niet nodig om nog iets aan de isolatie te laten doen.

Van binnenuit of van buitenaf

Van binnenuit isoleren is een goede mogelijkheid als uw dakpannen nog goed zijn en nog echt niet aan vervanging toe zijn. Er is wel een risico dat er zich op den duur vocht gaat ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak en er zo schimmels en rot kunnen ontstaan. Dit effect kunnen we wel tegengaan door het aanbrengen van een dampscherm. Een dampscherm zorgt ervoor dat vocht binnenshuis niet het isolatiemateriaal kan binnendringen.

Om te voorkomen dat vocht van buitenaf in het isolatiemateriaal terechtkomt, moet er een onderdak aanwezig zijn. Als dat niet het geval is, kunnen we gebruik maken van vochtwerende isolatieplaten.

Van buitenaf uw schuine dak laten isoleren is vaak de beste oplossing. Het is efficiënter en het isolerend effect is groter. Dakspanten zullen geen koudebruggen vormen omdat de isolatie erboven is aangebracht. Er zullen ook geen kiertjes ontstaan tussen de dakdelen. Bovendien voorkomt u dat de zolder een rommeltje wordt tijdens de werkzaamheden. Voor het isoleren van buitenaf hanteert Nu Isoleren verschillende methodes. Samen met u kijken we wat voor u de beste oplossing is.

Tegemoetkoming kosten voor schuin dak laten isoleren

Voor het laten isoleren van uw schuine dak kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten via de overheid. Zij vindt het belangrijk dat de uitstoot van CO² drastisch naar beneden gaat en isolatie is een maatregel die daar aan bijdraagt.

De bekendste, landelijke, subsidie is de ISDE-subsidie. Die bedraagt voor dakisolatie in 2022 €30,- per vierkante meter. Het is bij deze subsidie wel van belang dat de dakisolatie onderdeel uitmaakt van een set van minimaal twee energiebesparende maatregelen die binnen deze regeling vallen. Dat kan een tweede isolatiemaatregel zijn, maar ook het laten plaatsen van een zonneboiler, warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet. Andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden zijn:

 • U bent eigenaar van de woning en woont er zelf ook;
 • De maatregelen moeten uitgevoerd worden door een erkende vakman;
 • Het gaat om een bestaande woning, dus geen nieuw- of aanbouw;
 • De isolatiewaarde van het gebruikte materiaal moet aan een vastgesteld minimum voldoen;
 • De subsidie mag maximaal 12 maanden na het nemen van de eerste maatregel worden aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor de bedragen van 2022 moeten alle maatregelen ook in dat jaar zijn genomen.

Behalve deze ISDE-subsidie bestaan er nog andere regelingen, zowel landelijk als op regionaal niveau. Voor die laatste is het verstandig uw gemeente te raadplegen. Het is overigens niet mogelijk om van meer dan één subsidie gebruik te maken. Kijk daarom wat voor u het gunstigst is.

Contact

Als u meer informatie wilt over het laten isoleren van uw schuine dak, of als u graag een afspraak met ons wilt maken voor het uitvoeren van een isolatiecheck, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u met alle plezier verder.