Skip to main content
Dak isolatie

Plat dak isoleren

By april 4, 2022maart 19th, 2024No Comments

Overweegt u uw platte dak te laten isoleren? De vakmensen van Nu Isoleren komen graag bij u langs voor platdakisolatie, tegen een hele zachte prijs!

Waarom dakisolatie

Tot wel 30% van de warmte kan wegtrekken door het dak als het niet geïsoleerd is. En dat is zonde. Door een plat dak te laten isoleren, voorkomt u dat en kunt u meteen flink gaan besparen op uw energierekening. Zeker met de huidige energieprijzen, kunt u uw investering al binnen enkele jaren terugverdienen. Maar er zijn meer voordelen:

  • In de winter is uw huis veel sneller opgewarmd. Ook blijft de warmte veel beter hangen en wordt deze beter over de ruimte verdeeld.
  • In de zomer blijft het juist veel langer koel binnen. De warmte van de zon wordt door de isolatie van uw plat dak tegengehouden en zal veel meer moeite hebben om binnen te dringen.
  • De waarde van uw huis zal stijgen, omdat er een groener energielabel aan toegekend zal worden.
  • Het is goed voor het milieu omdat u door het isoleren van uw plat dak minder CO²-uitstoot veroorzaakt.

Plat dak isoleren: onderkant of bovenkant

Een plat dak kan zowel vanaf de onderkant als de bovenkant geïsoleerd worden. Wij raden echter aan om dit vanaf de bovenkant te laten doen. Isolatie vanaf de onderkant geeft namelijk een groot risico op vochtophoping achter de isolatie, wat weer kan leiden tot schimmels en rot. Om deze reden wordt een plat dak tegenwoordig bijna nooit meer vanaf de onderkant geïsoleerd.

Vanaf de bovenkant zijn er twee manieren om de isolatie op een plat dak aan te brengen: op of onder de dakbedekking.

Onder de dakbedekking

Meestal is dit de beste manier. Eerst wordt de dakbedekking weggehaald, waarna wij de isolatieplaten zullen leggen. Boven op deze platen wordt een waterdicht materiaal aangebracht. Daar overheen leggen we een nieuwe laag dakbedekking.

Als de dakrand na het isoleren van het plat dak te laag is geworden, dat wil zeggen minder dan 10 cm, moeten we deze nog verhogen. Regenwater moet immers altijd via de regenpijp afgevoerd worden, en bij een lagere dakrand bestaat de kans dat regenwater door een sterke wind over de dakrand gaat lekken.

Op de dakbedekking

Bij het isoleren van uw plat dak op de dakbedekking, worden de dakisolatieplaten aangebracht zonder de dakbedekking weg te halen. Daarbovenop zullen we een laag tegels of grind aanbrengen, zodat alles goed blijft liggen. De dakbedekking die er ligt, moet dan wel in goede staat zijn. Deze manier is wel wat goedkoper dan de methode waarbij de isolatie onder de dakbedekking komt te liggen, maar de mate van isolatie is ook wat minder.

Als uw woning na 1975 is gebouwd, is er bij de bouw al een laagje isolatiemateriaal aangebracht. Of dit nog voldoet, is echter de vraag. Wij kunnen bij een isolatiecheck nagaan of het nodig is uw platte dak te isoleren.

Subsidie

De overheid vindt het erg belangrijk dat de CO²-uitstoot teruggebracht wordt, en heeft daarom een aantal regelingen in het leven geroepen om een deel van de kosten van isolatie te dekken. Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het laten isoleren van uw plat dak. In 2023 is dat bedrag vastgesteld op €15,- per m² bij één maatregel. Als u weet hoeveel oppervlak u gaat laten isoleren, is het dus heel eenvoudig uit te rekenen wat uw subsidiebedrag gaat zijn.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen: Zo moet u minimaal 20 m² van het bestaande dak isoleren en het isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde hebben van 3,5 (m2 K/w). Ook voor andere vormen van isolatie kunt u ons inschakelen én subsidie ontvangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Andere voorwaarden zijn:

  • U woont zelf in het pand en bent de eigenaar;
  • De uitvoering van de maatregelen besteedt u uit aan een erkend bedrijf (dat zijn wij);
  • U doet de aanvraag voor subsidie binnen maximaal 12 maanden na de uitvoering van deze maatregel.

Contact

Als u wilt dat Nu Isoleren een isolatiecheck voor u uitvoert en een offerte op maat maakt, neem dan contact met ons op. Maar ook als u andere vragen heeft, staan wij graag voor u klaar!