Skip to main content
Uncategorized

De nadelen van spouwmuurisolatie

By april 28, 2022No Comments

Er wordt, zeker in de huidige tijd, veel gepraat over de voordelen van spouwmuurisolatie. Maar zijn er ook nadelen te noemen? Ja hoor, toch wel. Er moet vooral gelet worden op de ventilatie van uw huis, en eventuele vochtproblemen die zich kunnen gaan voordoen. Hieronder gaan we wat dieper in op de nadelen van spouwmuurisolatie.

Gebrek aan ventilatie

De lucht in de spouw wordt bij spouwmuurisolatie compleet gevuld. Dat kan grote gevolgen hebben voor de ventilatie van uw huis. De ventilatie van een huis met spouwmuurisolatie moet dan ook op andere manieren dan via de muren op gang gebracht worden. Het plaatsen van ventilatieroosters op bepaalde plekken in de muren kunnen uitkomst bieden.

Niet elke gevel is geschikt voor spouwmuurisolatie

Het is bij spouwmuurisolatie belangrijk dat de gevel niet dampdicht is. Geglazuurde gevelstenen of strengpersstenen zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Geglazuurde stenen kunnen vochtophopingen krijgen achter de glazuurlaag, waardoor de stenen kunnen barsten als het vriest. De strengpersstenen kunnen ook gaan barsten omdat de stenen aan de buitenkant, na het plaatsen van spouwmuurisolatie, minder snel drogen. Dit is wel op te lossen met impregneren. Daarbij wordt er een ademende laag aangebracht op het oppervlak die wel vochtafstotend werkt.

Geschilderde gevels zijn ook niet altijd geschikt voor spouwmuurisolatie maar dat hangt wel af van de verfsoort die gebruikt is. Moderne verfsoorten zijn vaak wel dampopen, en vormen dan ook geen probleem voor spouwmuurisolatie.

Spouwmuurvervuiling

Soms bevinden zich nog resten cement of puin in de spouw en dat kan een groot nadeel zijn. Dit komt vooral voor bij wat oudere woningen, waarbij de afwerking tijdens de bouw wat slordig is verlopen. Door spouwmuurvervuiling kan het isolatiemateriaal niet goed gelijkmatig over de spouw verdeeld worden, wat koudebruggen tot gevolg heeft. Dit kan niet alleen een negatieve invloed hebben op de thermische isolatie, na verloop van tijd kan dit ook vochtplekken op de binnenmuur tot gevolg hebben.

Vaak kan de spouw wel schoongemaakt worden. Als er sprake is van cementbaarden is dit een stuk lastiger. Als het er slechts een beperkt aantal zijn, dan lukt het nog wel om ze te verwijderen, maar als het er teveel zijn, dan is dat helaas niet mogelijk en is spouwmuurisolatie af te raden.

Slagregen

Als de spouwmuur sterk blootgesteld wordt aan slagregen, dan kan spouwmuurisolatie vochtproblemen geven. Zeker bij stenen met een open structuur is het lastig om vocht te voorkomen omdat de buitenste muur door het isolatiemateriaal erachter, niet goed kan drogen. Daardoor zou het vocht zelfs naar binnen kunnen slaan, of de stenen kunnen door vorst gaan scheuren. Ook dit probleem kan echter verholpen worden door de gevel eerst te impregneren.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Natuurlijk zijn er een hele hoop voordelen die spouwmuurisolatie met zich meebrengt, en die echt opwegen tegen bovengenoemde nadelen. Al was het maar omdat al deze nadelen eigenlijk gewoon te voorkomen zijn. We noemen de belangrijkste voordelen nog even:

  • Een tot 30% lagere energierekening
  • Minder CO² uitstoot
  • Aanzienlijke verhoging van het wooncomfort
  • Temperatuurstijging van ca. 5°C
  • In de zomer ook aangenamere temperaturen
  • Waardestijging van uw huis door een groener energielabel

Geschikt

Wilt u weten of uw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie? Daarvoor moet allereerst vastgesteld worden of er sprake is van een spouwmuur en dat kunt u vrij eenvoudig zelf nagaan aan de hand van het bouwjaar:

  • Bouwjaar voor 1925

Huizen uit de periode vóór 1925 hebben meestal geen spouwmuur, al zijn er uitzonderingen. U kunt dit controleren door de dikte van de muren te meten, bijvoorbeeld bij de deuropening. Muren die 25 cm of dikker zijn, hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouw. Indien de muur smaller is, dan is er inderdaad geen sprake van een spouw.

  • Bouwjaar tussen 1925 en 1975

In deze periode werden huizen gebouwd met spouwmuur. Spouwmuurisolatie werd meestal niet bij de bouw al aangebracht. Toch kan er isolatie aanwezig zijn omdat een bewoner deze heeft laten aanbrengen. De kwaliteit van deze isolatie is vaak ondermaats, al was het maar omdat deze door de jaren heen is afgebrokkeld of ingezakt, of omdat er slechts een dunne laag aangebracht is. In die gevallen is na-isolatie aan te raden.

  • Bouwjaar tussen 1975 en 1993

Spouwmuurisolatie werd al bij de bouw aangebracht. De normen waren in die tijd echter nog niet zo streng als nu, en vaak werd er dan ook slechts een dunne laag isolatiemateriaal in de spouw verwerkt. Ook het materiaal was niet zelden van matige kwaliteit. Ook hier zou na-isoleren een verstandige keuze zijn.

  • Bouwjaar na 1993

De normen voor isolatie van huizen zijn vanaf 1993 flink aangescherpt. Meestal voldoet de aanwezige spouwmuurisolatie uit deze periode dan ook nog prima aan de huidige eisen en is na-isolatie in de meeste gevallen niet nodig.

Wij voeren graag een isolatiecheck voor u uit. Onze expert komt dan bij u thuis om de situatie te bekijken en u een passend advies te geven.

Contact

Wilt u meer weten over de nadelen van spouwmuurisolatie en wat hieraan te doen is? Neem dan contact met ons op, wij leggen het u graag uit.

Leave a Reply