Skip to main content
Na-isolatie

Muur na laten isoleren

By april 11, 2022januari 26th, 2023No Comments

Het laten na-isoleren van de muren van uw huis is een zeer effectieve energiebesparende maatregel die u in vrij korte tijd kunt terugverdienen door de besparing op uw energierekening van tot wel 33%. Nu Isoleren doet dat ook eens voor een super aantrekkelijke prijs. Neem contact op en onze adviseur komt vrijblijvend bij u langs om te bekijken wat er mogelijk is voor het na-isoleren van de muur!

Is het nodig mijn spouwmuren na te isoleren?

Of uw huis in aanmerking komt voor het na-isoleren van muren, kunnen wij van Nu Isoleren voor u onderzoeken middels een isolatiecheck. Om zelf te bepalen of u spouwmuren heeft en of het waarschijnlijk is dat na-isoleren een optie is, kunt u eerst eens kijken naar het bouwjaar:

Spouwmuurisolatie parels

Bouwjaar voor 1925

Deze huizen zijn niet gebouwd met een spouwmuur, maar met enkelsteense muren. Spouwmuurisolatie is dan niet mogelijk. Het is wel mogelijk de muren te isoleren vanaf de binnenkant wanneer er daar voorzetwanden worden aangebracht. Houdt dan wel rekening met ruimteverlies. Het isoleren van enkelsteense muren vanaf de buitenkant is ook mogelijk, maar dan moet er wel een vergunning aangevraagd worden omdat het uiterlijk van de buitenkant aanzienlijk verandert door het aanbrengen van isolatiemateriaal. Verder kunt u natuurlijk ook denken aan andere manieren van isolatie, zoals bodemisolatie, zolderisolatie en dakisolatie.

Bouwjaar tussen 1925 en 1975

Deze woningen hebben bijna altijd een spouwmuur. U kunt dit heel gemakkelijk zelf nagaan door de dikte van de buitenmuur te controleren. Is de dikte minimaal 25 cm, dan heeft uw muur een spouw. Bij een muur met een breedte van minder dan 25 cm is er geen sprake van een spouw.

Woningen uit deze periode zijn niet direct bij de bouw geïsoleerd. Wel kan een bewoner zelf later spouwmuurisolatie hebben laten aanbrengen. De staat daarvan kan in de loop der jaren echter flink achteruit zijn gegaan doordat deze is ingezakt, gescheurd of verpulverd. Het na laten isoleren van de muren is dan heel verstandig.

Bouwjaar tussen 1975 en 1993

Vanaf deze periode werden alle huizen voorzien van spouwmuurisolatie bij de bouw. De voorwaarden waaraan deze isolatie moest voldoen waren echter nog lang niet zo streng als tegenwoordig. De kans is dan ook groot dat de isolatielaag erg dun is of dat de kwaliteit ervan maar matig is. Deze kan dus ook zijn verslechterd door de jaren heen; na-isolatie is dan een verstandige keuze.

Bouwjaar na 1993

De normen voor spouwmuurisolatie zijn vanaf 1993 aangescherpt omdat er strengere eisen werden gesteld aan de energiezuinigheid van woningen. Spouwmuren werden vanaf deze tijd breder gebouwd en volledig geïsoleerd. Het na laten isoleren van de muren is in veel gevallen dan ook niet nodig.

E-foam

Nu Isoleren maakt bij het na-isoleren van de spouwmuur gebruik van E-foam. Bij gebruik van dit milieuvriendelijke materiaal is het niet nodig het oude UF-schuim uit de spouw te verwijderen. Het verpulverde, gescheurde of uitgezakte materiaal wordt door het E-foam ingedrukt doordat het met enige kracht naar binnen wordt geblazen en vervolgens zal gaan opschuimen, waardoor een naadloze plaat isolatiemateriaal wordt bereikt.

Muur na laten isoleren: snel geklaard

Het na-isoleren van uw spouwmuren gebeurt sneller dan u denkt. Nadat wij een analyse hebben uitgevoerd en een plan van aanpak hebben gemaakt, kan de uitvoering beginnen. Meestal zijn wij binnen een dag klaar met de werkzaamheden, en vaak nog sneller. Wij werken met kleine teams van meestal twee personen die goed op elkaar ingesteld zijn en daardoor efficiënt te werk kunnen gaan. Onze algemene werkwijze is als volgt:

  • Als eerste worden er volgens een vast patroon op de kruisingen van de voegen van uw buitenmuur kleine gaatjes geboord. De afstand tussen de gaatjes onderling is ongeveer 80 cm;
  • Door die gaatjes wordt het isolatiemateriaal met enige kracht naar binnen geblazen. Daarbij wordt van beneden naar boven gewerkt;
  • Als de spouwmuur vol zit, worden de gaatjes netjes dichtgesmeerd met een specie in de kleur van de reeds aanwezige voegen. U zult er achteraf niets meer van zien.

Subsidie en andere regelingen voor muur na laten isoleren

De overheid vindt het terugbrengen van CO²-uitstoot uitermate belangrijk om het milieu te ontzien. Er zijn dan ook verschillende regelingen waar u wellicht gebruik van kunt maken zodat het laten na-isoleren van uw spouwmuren nog aantrekkelijker wordt. Op landelijk niveau zijn er bijvoorbeeld de ISDE-subsidie (individueel)en de SEEH-subsidie (voor VvE). Daarnaast zijn er ook op gemeentelijk niveau vaak nog regelingen waarvan u gebruik kunt maken. Kijk voor meer informatie daarover in uw regio op de website van uw gemeente.

Contact

Als u meer informatie wilt over het na laten isoleren van uw spouwmuur of een vrijblijvende offerte wilt aanvragen, neemt u dan snel contact met ons op. Wij kijken ernaar uit!