Skip to main content
Kruipruimte isoleren

Kruipruimte isoleren

By april 4, 2022maart 19th, 2024No Comments

De beste methode voor de kruipruimte isoleren hangt van de grootte en toegankelijkheid af. Er zijn 2 methodes om de kruipruimte te isoleren: vloerisolatie via de kruipruimte en bodemisolatie in de kruipruimte. Wilt u weten welke voor het beste is? Wilt u uw kruipruimte laten isoleren door ons of heeft u vragen? Nu Isoleren helpt u graag!

Vloerisolatie

Op het moment dat u weet dat de kruipruimte goed te bereiken is (dit is ongeveer vanaf 45 cm), kunt u ervoor kiezen om de vloer van de woning langs de onderkant te laten isoleren. Het voordeel van deze methode is dat de vloer zelf geïsoleerd is waardoor er geen direct contact is tussen de vloer en de koude, vochtige lucht in de kruipruimte.

Bodemisolatie

Als het erg lastig is om in de kruipruimte te komen (de ruimte is dan lager 35 à 40 cm), dan kunnen we de kruipruimte (gedeeltelijk) vullen met een licht isolatiemateriaal. Bodemisolatie kan ook worden toegepast wanneer de kruipruimte wel makkelijk toegankelijk is. Wel kan dit zorgen voor meer warmteverlies doordat de vloer zelf minder is geïsoleerd.

Waarvoor dient een kruipruimte?

De kruipruimte of kruipkelder wordt gevormd door de ruimte tussen de grond en de onderkant van de begane vloer van de woning. De kruipruimte is gemiddeld 70 à 80 cm hoog. Het is een loze ruimte die de vochtige grond en de vloer van de begane grond van elkaar scheidt. Ook dient een kruipruimte voor het verbergen van leidingen zoals die van gas- water- en elektriciteit. Tegenwoordig is een kruipruimte door het gebruik van moderne materialen en bouwtechnieken niet altijd meer nodig.

Kruipruimte isoleren tegen vocht

Het vocht dat van de grond af komt verdampt in de kruipruimte en komt tegen de onderkant van de vloer aan. De vloer van de woning voelt hierdoor kouder aan en er gaat dan ook meer energie verloren via de vloer dan het geval is bij een droge geïsoleerde kruipkelder. Wanneer de ventilatie in de kruipruimte niet voldoende is (vaak is dat het geval), wordt de ruimte steeds vochtiger waardoor schimmels en een muffe lucht kunnen ontstaan. Het vocht kan ook houten constructies aantasten zoals houten steunbalken. Optrekkend vocht kan daarnaast voor allerlei vochtoverlast in de woning zorgen.

Neem vrijblijvend contact op

Wilt u uw kruipruimte isoleren of wilt u er zeker van zijn dat u uw kruipruimte moet laten isoleren? Wij van Nu Isoleren helpen u graag! U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. U kunt ons bereiken via 088-0101400 of vul het contactformulier in.

Twijfelt u? Nu Isoleren geeft u graag duidelijkheid over uw situatie.