Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Huis zonder spouwmuur isoleren

By april 28, 2022maart 19th, 2024No Comments

Spouwmuurisolatie is een ontzettend populaire energiebesparende maatregel. Maar wat als uw huis geen spouwmuur heeft? Is isolatie dan ook mogelijk? Het antwoord is: Jazeker. Er zijn verschillende manieren voor.

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Om daarachter te komen, moeten we kijken naar het bouwjaar. Als uw huis gebouwd is voor 1925, dan heeft uw huis geen spouwmuur. Huizen werden in die tijd nog gebouwd met een enkelsteense buitenmuur.

Is uw huis gebouwd tussen 1925 en 1993, dan is er hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur aanwezig. Er kan zelfs isolatiemateriaal in aanwezig zijn, maar dat is dan meestal zo verouderd of zo dun aangebracht, dat na-isolatie sterk aan te raden is.

Om de proef op de som te nemen en zelf te ondervinden of uw huis voorzien is van een spouwmuur, kunt u kijken naar de dikte van de buitenmuren bij de deur of een raamkozijn. Als de dikte van de muur 25 cm of meer is, dan is er vrijwel zeker sprake van een spouw.

Geen spouw

Maar wat als u geen spouwmuur heeft, maar toch uw huis wilt laten isoleren? U kunt uw gevel dan toch laten isoleren, het kost alleen wel wat meer werk. Ook kunt u ervoor kiezen om de binnenmuur aan te pakken, of de vloeren, het dak of de zolder. Het is aan te raden om eens te onderzoeken waar uw huis de meeste warmte verliest. Dat kan heel goed via de buitenmuren zijn, maar het is ook goed mogelijk dat er veel warmteverlies door het dak of de vloer optreedt.

Gevelisolatie

Bij gevelisolatie wordt de buitenkant bedekt met isolatieplaten, waarna er een nieuwe gevelbedekking voor komt die het isolatiemateriaal beschermt. Er zijn allerlei mogelijkheden voor het bedekken van de isolatieplaten, zoals houten planken, PVC in allerlei prints, of natuurstenen strips. Waar u voor kiest, hangt vooral ook af van uw budget, want sommige opties zitten flink aan de prijs. Houdt er ook rekening mee dat u een vergunning moet aanvragen omdat het uiterlijk van de buitenkant van uw huis behoorlijk verandert.

Binnenmuur isolatie

Door middel van voorzetwanden kunt u uw buitenmuren ook van binnenuit isoleren. De binnenruimtes zullen hierdoor wel iets kleiner worden, maar een vergunning hoeft hiervoor niet aangevraagd te worden. Het zal ook wat goedkoper zijn dan gevelisolatie.

Dakisolatie

Wanneer u uw huis zonder spouwmuur wilt isoleren, kunt u ook met het dak beginnen. Veel huizen verliezen veel warmte via het dak en daar isolatiemateriaal aanbrengen kan u al een aanzienlijke besparing op de energierekening opleveren. Het dak isoleren kan zowel vanaf de binnenkant als vanaf de buitenkant.

Vloerisolatie

Over de hele oppervlakte van uw benedenverdieping staat de vloer in contact met de koude ondergrond. Wanneer er een kruipruimte aanwezig is van minimaal 30 cm, is het vrij eenvoudig om isolatie van onderaf aan te brengen. Ook onder de vloer zelf is het mogelijk om een laagje isolatiemateriaal aan te brengen en zo een aangenamer leefklimaat te realiseren.

Subsidie voor spouwmuur isoleren

Voor al deze maatregelen geldt dat u er subsidie voor kunt aanvragen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Isolatie is immers niet alleen gunstig voor uw energierekening, ook de CO²-uitstoot wordt erdoor verlaagd. Wanneer veel mensen deze maatregelen nemen, wordt het milieu daardoor veel minder belast.

Er zijn zowel landelijke als soms ook gemeentelijke subsidieregelingen. De ISDE regeling is de meest bekende landelijke maatregel en om daar aanspraak op te maken, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent zelf de eigenaar van het pand en gebruikt het eveneens zelf als hoofdverblijf;
  • U neemt minimaal twee verschillende isolatiemaatregelen, óf u neemt één isolatiemaatregel en kiest er daarnaast voor om een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen en te laten installeren. Ook kunt u één isolatiemaatregel combineren met de aansluiting op een warmtenet;
  • Het materiaal dat gebruikt wordt voor de isolatie moet een hoge isolatiewaarde hebben. De precieze waarden zijn vastgelegd per categorie. De materialen waar wij mee werken voldoen aan deze voorwaarde;
  • U mag de maatregelen niet zelf uitvoeren, maar moet ze uitbesteden aan een erkend bedrijf. Nu Isoleren is zo’n erkend bedrijf;
  • De subsidie dient aangevraagd te worden binnen twaalf maanden na het uitvoeren van de eerste energiebesparende maatregel.

Contact

Als u meer informatie wilt over het isoleren van uw huis zonder spouwmuren, neem dan vrijblijvend contact met Nu Isoleren op. Wij vertellen u graag wat uw mogelijkheden zijn.