Skip to main content
Spouwmuurisolatie

Hoeveel bespaar je met spouwmuurisolatie

By april 28, 2022maart 19th, 2024No Comments

U kunt op uw energierekening tot wel 30% besparen als u spouwmuurisolatie laat uitvoeren. Hoeveel precies, hangt van een aantal factoren af. Heeft u een hoekwoning, een vrijstaande woning of een tussenwoning? Elke situatie is uniek en onze adviseurs komen dan ook graag vrijblijvend bij u langs om te beoordelen hoe die van u is, zodat wij een goede, op maat gemaakte offerte kunnen aanbieden.

Soort woning

Wanneer u een tussenwoning heeft, is er minder spouwmuuroppervlakte die geïsoleerd kan worden. Dat betekent lagere kosten voor de isolatie maar ook een wat lagere besparing op de rekening, in absolute getallen gezien. Het percentage kan wel nog steeds aanzienlijk zijn, aangezien u waarschijnlijk al wat lagere stookkosten had dan een hoekhuis of vrijstaande woning. Er zijn immers maar twee buitenmuren aanwezig waardoor de warmte verloren kan gaan.

Terugverdienen van de kosten

Meestal kunt u de investering in de spouwmuurisolatie via de besparing op uw stookkosten in maximaal 4 jaar terugverdienen. De materialen worden de laatste tijd wel wat duurder, maar de prijs van gas is enorm gestegen en daarom is het nog steeds heel aantrekkelijk en zelfs verstandig om spouwmuurisolatie uit te laten voeren. Een gemiddeld gezin bespaart met de huidige prijzen wel €1000,- per jaar of meer door spouwmuurisolatie!

Regelingen van de overheid

De overheid vindt het belangrijker dan ooit om de CO²-uitstoot tot een minimum te beperken. Spouwmuurisolatie is een zeer efficiënte maatregel die vrij eenvoudig uit te voeren is en waarmee een flinke reductie behaald wordt. Daarom zijn er een aantal maatregelen genomen waarmee spouwmuurisolatie nog aantrekkelijker wordt voor u als consument:

  • Een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Dit tarief is van toepassing op de werkzaamheden zelf van de spouwmuurisolatie.
  • De Energiebespaarlening is in het leven geroepen om tegen een zeer lage rente een lening te kunnen afsluiten voor het nemen van een energiebesparende maatregel zoals spouwmuurisolatie.
  • Subsidieregelingen: Er bestaan een aantal landelijke subsidieregelingen maar ook regionaal is er vaak geld beschikbaar om tegemoet te komen in de kosten van het uitvoeren van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Raadpleeg de website van uw gemeente om erachter te komen welke regionale steun er eventueel voor u beschikbaar is.

De meest bekende regeling is de landelijke ISDE-subsidie. Wanneer u spouwmuurisolatie laat uitvoeren en dat combineert met een andere isolatiemaatregel, of met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler, óf met de aansluiting van uw huis op een warmtenet, kunt u in aanmerking komen daarvoor. Andere voorwaarden voor de ISDE-subsidie zijn:

  • U bent eigenaar van het huis en gebruikt het ook als hoofdverblijf;
  • De maatregelen worden uitgevoerd door een erkend bedrijf;
  • De eerste maatregel mag maximaal 12 maanden vóór aanvraag van de subsidie zijn uitgevoerd.

Heb ik een spouwmuur?

Bouwjaar voor 1925

Het is zo goed als zeker dat een huis van voor 1930 geen spouwmuur heeft. In die tijd werden de huizen nog gebouwd met enkelsteens muren. Toch is het mogelijk om ook bij dit soort oude huizen isolatiemaatregelen te nemen. U kunt daarbij denken aan isolatie van de buitenmuur via de buiten- of de binnenkant, maar ook bijvoorbeeld aan het isoleren van dak, zolder of vloer. Ook via die delen van het huis kan namelijk veel warmte verloren gaan.

Bouwjaar tussen 1925 en 1975

Vanaf 1925 is men begonnen met het bouwen van huizen met een spouwmuur, maar deze is in eerste instantie meestal niet voorzien van isolatiemateriaal. Een bewoner kan dit later wel hebben aangebracht maar vaak is dit materiaal kwalitatief matig, en vaak in de loop der tijd verpulverd, gescheurd of ingezakt. Na-isolatie kan dan toch een flinke besparing opleveren.

Bouwjaar tussen 1975 en 1993

Vanaf 1975 is er begonnen met het isoleren van de spouwmuren tijdens de bouw. De besparing die die spouwmuurisolatie oplevert, is meestal echter niet groot. De laag die is aangebracht is vaak erg dun en bovendien van matige kwaliteit, wat betekent dat het materiaal na een tijdje verpulverd is, of gescheurd of ingezakt. Na-isoleren van de spouw zal dan ook erg gunstig uit gaan pakken voor de besparing op uw energierekening.

Bouwjaar na 1993

Door strengere richtlijnen voor energiezuinigere woningen die in 1992 zijn opgesteld, zijn de huizen vanaf dit bouwjaar veel beter geïsoleerd, ook in de spouwmuur. Vaak is de laag spouwmuurisolatie minimaal zo’n 10 cm dik. Meestal is na-isolatie dan ook niet nodig.

Contact

Als u meer wilt weten over wat u kunt besparen met spouwmuurisolatie, neemt u dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord en kunnen u precies vertellen wat wij voor u kunnen betekenen.