EPS-parels voor spouwmuurisolatie

EPS staat voor Expanded Polystyreen, oftewel piepschuim. Het bestaat voornamelijk uit waterstof en koolstof en de bolletjes zijn een veel gebruikt materiaal om spouwmuren mee te isoleren.

Er bestaan verschillende EPS-categorieën, die in isolatiewaarden met elkaar verschillen (HR, HR+ en HR++. De HR++ parels isoleren het beste, en dat zijn dan ook de parels die Nu Isoleren gebruikt. Aan de EPS-parels is een laagje grafiet toegevoegd, wat ze zwart kleurt en de warmte nog beter reflecteert. Dat komt de isolerende waarde uiteraard ten goede.

Voordelen van EPS-parels

Spouwmuurisolatie uit laten voeren met EPS-parels heeft een aantal voordelen:

 • Het is het meest vochtbestendige soort spouwmuurisolatiemateriaal. Ze zijn heel goed bestand tegen schimmels en rot maar het blijft ook ademen (het is damp-open). Daardoor kan vocht dat zich in de spouwmuur bevindt, toch ontsnappen.
 • De kosten van het uitvoeren van de spouwmuurisolatie zijn vrij snel terug te verdienen: al binnen 2 tot 4 jaar is de investering door de lagere energierekening al terugverdiend.
 • U zult weinig hinder ondervinden van de werkzaamheden: Wij kunnen de klus meestal binnen één dag afronden en de werkzaamheden vinden buitenshuis plaats waardoor u binnen niet in de rommel zult zitten.
 • Door de isolatie met EPS-parels zult u een waardestijging zien van uw huis, doordat het energielabel dat eraan toegekend wordt, groener zal zijn.
 • De EPS-parels die wij gebruiken staan op de maatregelenlijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wat betekent dat het in aanmerking kan komen voor subsidie.

Hoe werkt het

Wij brengen EPS spouwmuurisolatie altijd aan via de buitenkant van de muur. Dat gaat als volgt:

 • Allereerst zal de vakman kleine vulgaatjes boren op de kruisingen van horizontale en verticale voegen, volgens een vast patroon en op ongeveer 80 cm afstand van elkaar. Bij de HR++ EPS-parels die wij gebruiken moeten die gaatjes ongeveer 16 mm doorsnee zijn.
 • Door deze vulgaatjes worden de EPS-parels, samen met een gecertificeerde, hoogwaardige lijm de spouwmuur ingeblazen.
 • Na het vullen worden de gaatjes in de gevel weer netjes afgedicht door een specie te gebruiken in dezelfde kleur als de bestaande voegen.

Wij kunnen de werkzaamheden binnen een dag afronden. Zo heeft u dus weinig overlast en kunt u meteen gaan profiteren van de voordelen van spouwmuurisolatie met EPS.

Heb ik een geschikte gevel voor EPS spouwmuurisolatie?

Dit hangt af van een aantal factoren:

 • De breedte van de spouw moet minimaal 3 cm breed zijn om geïsoleerd te kunnen worden met de EPS-parels.
 • De staat van de gevel moet goed zijn, dat wil zeggen zonder al teveel barsten en scheuren. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat de EPS de spouw uit lekt. Bovendien kunnen vocht en wind de spouw in kunnen trekken en het materiaal aantasten.
 • Spouwmuren in gevels zitten die zijn bewerkt met een verf- of glazuurlaag. Omdat de gevel daarmee dampdicht wordt gemaakt kunnen de bakstenen hun vocht niet kwijt. Dit soort spouwmuren zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie met EPS.

Contact

Neem voor meer informatie over spouwmuurisolatie met EPS-parels of het vrijblijvend aanvragen van een offerte contact met ons op. Wij staan u graag te woord!