Skip to main content
Bodemisolatie

Bodemisolatie kruipruimte

By april 28, 2022maart 19th, 2024No Comments

Veel Nederlandse woningen hebben een vochtige kruipruimte. Door die te isoleren zult u aanzienlijk kunnen besparen op uw energierekening. De kruipruimte wordt droger en er zal minder warmte via de kruipruimte weglopen.

Voordelen van bodemisolatie

Door bodemisolatie in de kruipruimte aan te laten brengen bespaart u niet alleen op uw energiekosten. Er zijn nog andere voordelen:

 • U krijgt minder last van vocht in huis
 • De vloer is droger en warmer
 • Het voorkomt schimmels, ongedierte en muffe luchtjes
 • Het is relatief goedkoop
 • Door de besparing op uw energierekening verdient u de investering al binnen enkele jaren terug
 • Het is goed voor het milieu
 • Door een groener energielabel stijgt de waarde van uw woning

Bodemisolatie of vloerisolatie

Bodemisolatie en vloerisolatie zijn twee verschillende methodes. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte voorzien van een laag isolatiemateriaal. Vloerisolatie kan ook via de kruipruimte, maar wordt dan tegen de onderkant van de vloer geplaatst. Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van een aantal zaken, bijvoorbeeld:

 • De hoogte van de kruipruimte. Als die meer dan 50 cm is, dan is het meestal beter om vloerisolatie aan te brengen.
 • De vochtigheidsgraad. Wanneer u veel last heeft van optrekkend vocht of zelfs schimmelproblemen, dan is dat vaak het gevolg van een hoge vochtigheidsgraad in de kruipruimte. In dat geval is het juist verstandig om bodemisolatie te laten leggen.

HR++ EPS parels

Wanneer wij bodemisolatie komen aanbrengen in uw kruipruimte, maken wij gebruik van HR++ isolatieparels. Dat zijn kleine piepschuim bolletjes waaraan een deel grafiet is toegevoegd, waardoor ze grijs kleuren. Dit verhoogt de isolatiewaarde van de parels. Ook kunnen de HR++ isolatieparels niet rotten of beschimmelen omdat er geen water of waterdamp in door kan dringen.

Van deze HR++ isolatieparels brengen wij een goede laag aan op de bodem van uw kruipruimte. Door deze parels aan te brengen zal de temperatuur van de lucht daaronder laag blijven, wat ervoor zorgt dat het vocht uit de bodem minder verdampt en de kruipruimte droger wordt. Zeker voor lagere kruipruimtes zijn de HR++ isolatieparels zeer geschikt. Bij een hoge waterstand blijven de isolatieparels op de bodem drijven.

Rendement

De kosten van bodemisolatie of kruipruimte-isolatie zijn relatief laag. Bovendien is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor deze investering. Het rendement van bodemisolatie in de kruipruimte is volgens berekeningen van Milieu Centraal te vergelijken met een rente van 8% op een spaarrekening.

Subsidie

Wanneer u de zogenaamde ISDE-subsidie wilt aanvragen voor bodemisolatie, kan dat als u nog een extra isolerende maatregel uit laat voeren, zoals zolder- of dakisolatie of spouwmuurisolatie, of het combineert met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp, óf u zich aan laat sluiten op een warmtenet. Andere voorwaarden waaraan u moet voldoen zijn:

 • U gebruikt de te isoleren woning als hoofdverblijf en u bent zelf de eigenaar;
 • De eerste energiebesparende maatregel is maximaal 12 maanden voor de subsidieaanvraag uitgevoerd;
 • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkend bedrijf, zoals Nu Isoleren. U mag het dus niet zelf doen;
 • Het materiaal dat gebruikt wordt, moet een hoge isolatiewaarde hebben. De waarden waaraan het moet voldoen, zijn per categorie beschreven in de richtlijnen voor de ISDE-subsidie;
 • Het gaat om een bestaande woning: subsidie is niet mogelijk voor het isoleren van een woning jonger dan 2 jaar;
 • Vloer- en bodemisolatie kunnen niet gebruikt worden als combinatie van maatregelen voor de ISDE-subsidie, maar worden samen gezien als één maatregel;
 • Er geldt een minimum en een maximum voor het te isoleren oppervlak waarover subsidie aangevraagd wordt.

Ook op regionaal niveau zijn er vaak nog wat aparte regelingen die kunnen voorzien in een tegemoetkoming in de kosten van bodemisolatie. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente.

Verlaagd btw-tarief

Omdat de overheid veel waarde hecht aan het verlagen van de CO²-uitstoot, zijn er naast de subsidies nog andere regelingen in het leven geroepen om het nemen van energiebesparende maatregelen te stimuleren. Eén daarvan is het verlagen van het btw-tarief op o.a. het aanbrengen van isolatie van 21% naar 9%. Dit btw-tarief is van toepassing op de gemaakte arbeidsuren.

Contact

Wilt u meer weten over bodemisolatie in de kruipruimte? Neem dan zeker contact met ons op. Wij leggen u alles graag en geheel vrijblijvend uit.