Bij het isoleren van spouwmuren met foam, worden kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur gemaakt volgens een vast patroon, waarna het foam (schuim) via deze gaatjes de spouw ingeblazen wordt. Eenmaal in de spouw gaat het foam opschuimen en uitzetten, waardoor het ook op de meest onbereikbare plekken door zal dringen en er een mooie, naadloze massieve plaat van isolatiemateriaal ontstaat.
E-Foam
Nu Isoleren maakt bij foam isolatie gebruik van zogenaamd E-foam. Dat is een milieuvriendelijk, lucht geblazen isolatieschuim en het is ideaal voor spouwmuurisolatie. Foam isolatie met E-foam is geschikt voor zowel spouwmuren waar nog geen isolatiemateriaal in aanwezig is, als voor spouwen waarin dat wel het geval is maar waarvan de kwaliteit matig is of sterk verslechterd. E-foam wordt namelijk met enige kracht naar binnen geblazen en zal het aanwezige materiaal naar beneden drukken en naadloos aansluiten.

Voordelen van foam isolatie
Er zijn heel veel voordelen aan foam isolatie:
- Een flinke besparing op uw energiekosten: Uw gasrekening kan tot wel 30% omlaag.
- Door die besparing kunt u de investering in de spouwmuurisolatie vrij snel terugverdienen, in zo’n vier jaar. Soms zelfs nog sneller.
- Uw wooncomfort zal toenemen. De temperatuur binnenshuis wordt gelijkmatiger over de ruimte verdeeld en u zult geen last meer hebben van koude luchtstromen.
- Er gaat ook nog een geluiddempende werking uit van spouwmuurisolatie met foam; u zult merken dat de geluiden van buiten veel minder hoorbaar zullen zijn binnenshuis.
- Uw huis zal in waarde stijgen omdat u een groener energielabel toegekend zult krijgen
- Ook in de zomer zult u profijt hebben van de foam isolatie omdat de warmte veel beter buiten de deur gehouden kan worden. De temperatuur binnen blijft daardoor veel langer aangenaam.
Subsidie
Er zijn in Nederland een aantal subsidieregelingen in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de kosten van energiebesparende maatregelen. Ook foam isolatie komt daarvoor in aanmerking, omdat de isolatiewaarde Rc van het e-foam dat wij gebruiken is bij een dikte van 6 cm 1,69 m2 K/W.
De belangrijkste subsidies waar u aanspraak op kunt maken zijn:
- Korting op het btw-tarief
Als uw woning meer dan 2 jaar oud is komt u in aanmerking voor een verlaagd btw tarief van 9% i.p.v. 21%. Deze korting is alleen van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing.
- ISDE
Deze subsidie wordt gegeven voor foam isolatie als u deze maatregel combineert met een andere isolatiemaatregel, of het laten plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp, of een aansluiting op een warmtenet.
- Energiebespaarlening
Deze goedkope lening wordt door de overheid aangeboden voor investering in spouwmuurisolatie. U kunt er als particulier gebruik van maken, maar ook met een Vereniging van Eigenaren.
- Regionale regelingen
Veel gemeentes en provincies hebben nog eigen, aparte regelingen voor subsidie voor foam isolatie. Om erachter te komen welke regelingen er in uw regio van toepassing zijn, kunt u het beste de website van uw gemeente raadplegen.
Heb ik spouwmuren die geschikt zijn voor foamisolatie?
Het eerste wat we moeten bekijken, is of er überhaupt een spouwmuur aanwezig is. Dat kunt u eenvoudig zelf doen door te letten op het bouwjaar van uw woning.
Bouwjaar voor 1925
Als uw huis gebouwd is vóór 1925, dan is er hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig. Huizen werden toen namelijk nog niet standaard met een spouw gebouwd. Als u twijfelt, kunt u kijken naar de dikte van de buitenmuur, bijvoorbeeld in de deuropening. Is de muur minder dan 25 cm breed, dan is er geen spouwmuur aanwezig en kan spouwmuurisolatie dus ook niet plaatsvinden. Er zijn dan wel andere mogelijkheden, zoals gevelisolatie of binnenmuurisolatie. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht.
Bouwjaar tussen 1925 en 1975
Huizen uit deze periode zijn allemaal standaard uitgevoerd met spouwmuur. Of deze ook geïsoleerd is, dat is zeer de vraag. In die tijd bestonden er nog geen richtlijnen voor en standaard werden deze huizen dan ook niet voorzien van spouwmuurisolatie bij de bouw. Het is wel mogelijk dat een bewoner dit zelf alsnog heeft laten uitvoeren, maar ook dan kan het heel goed zijn dat deze isolatielaag nu niet meer voldoet. Hij kan dun zijn aangebracht, of in de loop der jaren zijn ingezakt of afgebrokkeld. In dat geval is na-isoleren zeer interessant.
Bouwjaar tussen 1975 en 1993
Vanaf 1975 werden spouwmuren bij de bouw standaard voorzien van isolatiemateriaal. Daar werden echter nog niet heel hoge eisen aan gesteld, dus de kans is groot dat de kwaliteit daarvan niet (meer) voldoet omdat de laag erg dun is, of ingezakt of in brokken uiteen is gevallen. We kunnen een isolatiecheck uitvoeren om te bekijken of na-isoleren wenselijk is.
Bouwjaar na 1993
In 1993 zijn er nieuwe, strengere normen opgesteld en werd de spouwmuurisolatie kwalitatief veel beter. Het is dan ook meestal niet nodig om huizen van na 1993 nog na te isoleren.
Contact
Wilt u meer weten over foam isolatie, of een andere vorm van isolatie van uw huis? Nu Isoleren informeert u graag over alle mogelijkheden. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op voor al uw vragen.