Skip to main content
Muur isolatie

Voordelen van muren isoleren

By april 11, 2022mei 21st, 2022No Comments

Het is actueler dan ooit: isolatiemaatregelen nemen om de gasrekening omlaag te krijgen. Uw muren laten isoleren is zo’n maatregel waarmee u veel geld kunt besparen. Zeker nu de prijs van gas op zo’n hoog niveau staat, is het rendabeler dan ooit om deze maatregel voor uw huis te nemen. Maar behalve uw gasrekening, zijn er nog meer voordelen die het isoleren van uw spouwmuren met zich meebrengt:

  • De temperatuur is het hele jaar door aangenamer. De spouwmuurisolatie zorgt er namelijk niet alleen in de winter voor dat de warmte beter binnen blijft (en de kou buiten), in de zomer houdt de isolatie de warmte langer buiten waardoor het binnen langer aangenaam blijft.
  • Uw wooncomfort wordt beter doordat de warmte gelijkmatiger verdeeld wordt. Dat zorgt voor veel minder koude luchtstromen omdat de binnenmuren de kou van buiten niet meer naar binnen afgeven.
  • U spaart het milieu. Doordat u (veel) minder gas hoeft te gebruiken om uw huis aangenaam warm te stoken, bent u niet alleen goed bezig voor uw energierekening; door de verminderde CO²-uitstoot wordt het milieu minder zwaar belast.
  • U kunt een waardestijging van uw huis verwachten. Door de muren te isoleren, zal het energielabel van uw woning beter worden.
  • De klus zelf kunnen we meestal binnen een dag klaren, zonder al te veel overlast te veroorzaken. U kunt dus direct genieten van uw investering.

Werkwijze

Om te kunnen genieten van de voordelen van het isoleren van uw muren, zal allereerst vastgesteld moeten worden of er sprake is van een spouwmuur. Bij alle huizen van na 1925 is dat doorgaans wel het geval. Het is ook mogelijk dat er al isolatie in de spouw aanwezig is maar de kwaliteit daarvan kan in de loop der jaren flink achteruit zijn gegaan, zeker als die er al een tijdje zit.

Als we hebben vastgesteld dat isolatie van uw muren mogelijk is, gaan wij als volgt te werk:

  • Eerst boren we een aantal kleine vulgaten in de buitenmuur, op de kruisingen van de voegen. Tussen de gaatjes zit een afstand van ongeveer 80 cm.
  • Door deze gaatjes blazen we het isolatiemateriaal de spouw in.
  • Ten slotte dichten wij alle gaatjes weer netjes af met een specie in de kleur van de bestaande voegen.

Gemak

Het klinkt als een heel gedoe, spouwmuurisolatie, maar niets is minder waar. U zult van de werkzaamheden bijna geen last hebben. Er hoeft niet gebroken te worden, de isolatie wordt door hele kleine gaatjes de spouwmuur ingeblazen. Dat betekent dat er geen puin vrijkomt. Ook hoeft u niet bang te zijn dat u dagenlang mensen over de vloer heeft: Meestal komen we met zijn tweeën, en zijn we binnen een dag klaar. Vaak zelfs nog wat sneller. Onze mensen hebben veel ervaring en zijn goed op elkaar ingespeeld, wat ervoor zorgt dat de werkzaamheden soepel en vlot zullen verlopen.

Kostenbesparing door muren isoleren

De kosten van spouwmuurisolatie zijn meestal binnen 4 jaar terug te verdienen door de besparing die het oplevert op uw stookkosten. Met de almaar oplopende energieprijzen waar we de laatste tijd mee te maken hebben, betekent dat een besparing van meer dan €1000,-. Spouwmuurisolatie is dan ook interessanter dan ooit om in te investeren.

Soort huis

Natuurlijk hangen de exacte kosten en de exacte besparing voor een groot deel af van het type huis waarin u woont. Spouwmuurisolatie van een tussenwoning is aanzienlijk goedkoper dan het isoleren van een vrijstaand huis. Er is simpelweg minder muuroppervlak. De besparing op uw energierekening zal echter ook naar verhouding zijn, en de terugverdientijd van de ingreep zal voor beide huizen ongeveer gelijk zijn.

Subsidie

Er zijn verschillende subsidieregelingen in het leven geroepen om het nemen van isolerende maatregelen te stimuleren. Bovenop alle voordelen van het isoleren van uw muren, kunt u dus ook nog een deel van uw investering terugkrijgen van de overheid. De bekendste subsidieregeling is de ISDE-subsidie. Om daarvoor in aanmerking te komen moet u minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen. Dat kan dus spouwmuurisolatie zijn in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of het isoleren van uw dak.

Meer informatie en contact

Wilt u meer weten over alle voordelen van het isoleren van de muren van uw huis? Of heeft u een andere vraag hierover? Neemt u gerust contact met ons op, wij vertellen u er graag en vrijblijvend alles over.