Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Kosten spouwmuurisolatie per m²

By april 28, 2022maart 19th, 2024No Comments

De kosten van spouwmuurisolatie per m² zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Materiaalsoort;
 • Breedte van de spouw;
 • Bereikbaarheid van de muren;
 • Moeilijkheidsgraad;
 • Geveloppervlakte;
 • Eventueel voorbereidend werk.

Een vaste prijs kunnen wij dus niet melden. Wel bieden wij u de scherpst mogelijke prijs en zijn wij heel trots op de kwaliteit die wij leveren. Wij geven u dan ook tot wel 25 jaar garantie.

Terugverdientijd

Een groot voordeel van het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie is dat het een flinke besparing op uw energierekening betekent. Zeker met de hard gestegen energieprijzen van de laatste tijd, is het aantrekkelijker dan ooit om te investeren in deze vorm van isolatie. Een gemiddeld gezin kan wel zo’n €1000,- per jaar besparen op de stookkosten. Dat betekent dat de kosten voor spouwmuurisolatie binnen vier jaar terug te verdienen zijn, of zelfs nog sneller. En daarna profiteert u nog jarenlang van de teruggelopen energiekosten.

CO²

Spouwmuurisolatie is niet alleen goed voor uw portemonnee, het heeft ook een gunstig effect op het milieu. De CO²-uitstoot kan hiermee namelijk flink naar beneden. De overheid heeft dan ook een aantal regelingen bedacht die zodat de kosten voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie uiteindelijk nog lager uitvallen. De bekendste van die regelingen is de ISDE-subsidie.

ISDE Subsidie

Deze subsidie is voor 2022 vastgesteld op €8,- per m² spouwmuurisolatie. Dat betekent dat u, afhankelijk van een aantal factoren zoals materiaal en toegankelijkheid zo’n 30% van de kosten voor spouwmuurisolatie via deze subsidie terug kunt vragen. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U bent zelf de eigenaar van de woning en u gebruikt deze ook als hoofdverblijf;
 • U laat nog minimaal één andere energiebesparende maatregel uitvoeren. Dat kan nog een isolatiemaatregel zijn, of de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp, of de aansluiting op het warmtenet;
 • U voert de maatregelen niet zelf uit maar laat dit doen door een erkend bedrijf;
 • De subsidie moet binnen 12 maanden na het nemen van de eerste maatregel zijn aangevraagd.

Spouwmuur

Het is belangrijk om vast te stellen of u een spouwmuur heeft, en in welke staat deze zich bevindt. De staat van de spouwmuur kan namelijk van invloed zijn op de kosten voor spouwmuurisolatie. Bouwjaar is daarbij belangrijk.

Bouwjaar voor 1925

Huizen die gebouwd zijn voor 1925 hebben doorgaans geen spouwmuur, maar een enkelsteense muur. Gewone spouwmuurisolatie is dan niet mogelijk, maar er zijn wel andere mogelijkheden om uw muren te isoleren. Als u dat vanaf de buitenkant wilt laten doen, zal het uiterlijk van uw huis wel veranderen en zult u bij de gemeente een vergunning moeten aanvragen. Bij het isoleren vanaf de buitenkant wordt er namelijk isolatiemateriaal op de buitenmuren aangebracht, en vervolgens afgedekt met een nieuwe gevelbedekking die het isolatiemateriaal beschermen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Houten planken;
 • PVC in allerlei prints;
 • Natuurstenen strips.

De prijzen van de verschillende materialen lopen sterk uiteen en de kosten zullen aanzienlijk hoger zijn dan bij spouwmuurisolatie.

Van binnenuit isoleren is ook mogelijk. Er moet dan wel eerst een voorwand worden geplaatst, bijvoorbeeld van gipsplaten. De ruimte binnen zal wel iets kleiner worden maar deze manier is qua kosten per m2 wel aantrekkelijker dan isolatie vanaf de buitenkant.

Bouwjaar tussen 1925 en 1975

Deze huizen zijn wel voorzien van een spouwmuur maar die is niet bij de bouw geïsoleerd. Natuurlijk is het wel mogelijk dat een bewoner later alsnog spouwmuurisolatie heeft laten aanbrengen. In veel gevallen is de kwaliteit daarvan echter matig, en het materiaal kan in de loop der jaren ook grotendeels verpulverd zijn, of gescheurd of ingezakt. Het is dan verstandig om de spouwmuren na te isoleren. De kosten voor spouwmuurisolatie per m2 zijn ook hierbij afhankelijk van een aantal aspecten zoals het te isoleren muuroppervlak en de spouwbreedte, die in veel gevallen overigens aan de smalle kant zal zijn.

Bouwjaar tussen 1975 en 1993

De spouwmuren van huizen uit deze periode zijn wel al bij de bouw voorzien van spouwmuurisolatie, maar aangezien de eisen in deze periode nog niet zo streng waren, is de laag vaak dun of matig aangebracht. Bovendien kan ook deze in de loop der jaren behoorlijk aan kwaliteit hebben ingeboet. Het is dus ook nu heel verstandig om spouwmuurisolatie te overwegen, waarbij de kosten per m2 opnieuw af zullen hangen van de hoeveelheid en het soort materiaal dat gebruikt moet worden.

Bouwjaar na 1993

De eisen voor isolatie zijn vanaf 1993 aanzienlijk aangescherpt. Het is dan ook in veel gevallen niet nodig om de spouwmuren na te isoleren.

Contact

Als u meer informatie wenst over de kosten van spouwmuurisolatie per m2, neemt u dan gerust contact met ons op zodat wij u een vrijblijvende offerte kunnen aanbieden.