Skip to main content
Spouwmuurisolatie

Isoleren jaren ’30-woning

By augustus 3, 2022No Comments

Spouwmuurisolatie jaren ’30 woning

Heeft u een jaren ’30 woning en wilt u weten welke isolatiemaatregelen u allemaal kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken? Spouwmuurisolatie is een hele goede manier om op een snelle manier tot wel 30% op uw energierekening te besparen. De klus is meestal binnen één dag geklaard en u profiteert direct van een aangenamer binnenklimaat en een lagere gasrekening.

Heeft mijn jaren ’30-woning wel een spouwmuur?

Jazeker, alle huizen die na 1925 gebouwd zijn, hebben een spouwmuur. Spouwmuurisolatie wordt pas sinds 1975 meteen bij de bouw toegepast, maar het kan wel zijn dat de eigenaar van de woning zelf isolatiemateriaal heeft laten aanbrengen in de spouwmuur. Het is echter vaak zo dat het materiaal dat gebruikt is, maar van matige kwaliteit blijkt te zijn. Het kan een dunne laag zijn, maar het is ook mogelijk dat de isolatie is ingezakt, gescheurd of zelfs verpulverd. Na-isolatie is dan sterk aan te bevelen.

Na-isoleren van een jaren ’30-woning

Wanneer er al isolatiemateriaal in uw spouwmuren aanwezig is dat niet (meer) voldoet aan de kwaliteitseisen om goed te isoleren, dan is het lang niet altijd nodig om dit uit de spouw te verwijderen alvorens het nieuwe materiaal aan te brengen. Sterker nog, Nu Isoleren gebruikt hiervoor namelijk E-foam, een speciaal isolatieschuim dat de aanwezige isolatie als het ware wegdrukt. Het is milieuvriendelijk en wordt onder lichte druk de spouw ingeblazen, waarna het uit zal harden en een stevige, solide en éénvormige isolatieplaat zal vormen.

Een lege spouwmuur

Wanneer er geen isolatiemateriaal in de spouw aanwezig is, kunnen wij ook gebruik maken van een ander materiaal, de zogenaamde HR++ EPS-parel. Deze kleine piepschuim pareltjes zijn voorzien van een laagje grafiet waardoor warmte nog beter gereflecteerd wordt. Deze bolletjes zijn speciaal ontwikkeld voor spouwmuurisolatie en worden via kleine gaatjes in de voeg, aan de buitenkant van uw huis, de spouw ingeblazen samen met een hoogwaardige gecertificeerde lijm. Op deze manier blijven de bolletjes goed aan elkaar kleven en zal alles na uitharding één mooi geheel vormen.

Snel en zonder breekwerk

In bijna alle gevallen kunnen we uw jaren ’30-woning voorzien van spouwmuurisolatie zonder dat daar breekwerk bij komt kijken en meestal zijn we binnen een dag klaar. Het hele proces omvat eigenlijk slechts 3 stappen, waarbij we altijd aan de buitenzijde van uw huis aan het werk zijn:

  • Eerst worden in de buitenmuren, op de kruising van een horizontale en een verticale voeg, een aantal kleine gaatjes geboord van tussen de 8 en 14 mm doorsnee. Tussen de gaatjes zit een onderlinge afstand van ongeveer 80-100 cm;
  • Vervolgens zal via deze gaatjes het isolatiemateriaal onder enige druk naar binnen worden geblazen, zodat uw hele spouw gevuld wordt;
  • Na afloop worden de vulgaatjes weer netjes weggewerkt met een specie die op dezelfde kleur als de bestaande voegen is gebracht. U ziet er nadien dus niets meer van.

Alles wordt uiteraard weer netjes opgeruimd en u kunt direct gaan profiteren van de vele positieve effecten van spouwmuurisolatie.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Een jaren ’30-woning isoleren gaat dus heel eenvoudig met spouwmuurisolatie. We zetten de belangrijkste voordelen nog eens even op een rijtje:

  • Uw energieverbruik kan flink omlaag; de warmte blijft veel beter binnen zodat uw energierekening wel zo’n 30% lager uit kan vallen;
  • Het binnenklimaat zal sterk verbeteren; u heeft veel minder last van koude trek of tocht omdat de kou niet meer door de muren naar binnen trekt;
  • Ook in de zomer profiteert u van spouwmuurisolatie omdat ook de warmte veel beter buitengehouden wordt en het binnen dus langer aangenaam blijft;
  • U krijgt een beter energielabel op uw jaren ’30-woning, wat betekent dat de woningwaarde stijgt.

Contact

Naast spouwmuurisolatie, zijn er nog meer mogelijkheden om uw jaren ’30-woning te isoleren, zoals dak- en bodemisolatie of het plaatsen van HR++ glas. Wilt u meer weten over de verschillende vormen van isolatie? Of wilt u graag een offerte ontvangen? Neem dat geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder!