Skip to main content
Spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie?

By april 4, 2022januari 3rd, 2023No Comments

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte (de spouw) tussen de binnen- en de buitenmuur van een woning of een ander gebouw gevuld met isolatiemateriaal d.m.v. kleine vulgaatjes die in de buitenmuur geboord worden. Het is een klus die meestal in één dag voltooid kan worden.

Heb ik een spouw?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten of uw huis een spouw heeft als u spouwmuurisolatie overweegt. Het bepalen van het bouwjaar van uw woning is de eerste stap op daarachter te komen:

 • Huizen van vóór 1920 hebben geen spouwmuur, maar zijn meestal enkelmuurs. Het is wel mogelijk de muren te isoleren maar alleen als er gebruik wordt gemaakt van voorzetmuren aan de binnenzijde, of door ze aan de buitenkant te isoleren.
 • Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben wel een spouwmuur. Bij de bouw zijn ze echter niet geïsoleerd, al kan dit in een later stadium alsnog zijn gedaan. De kwaliteit van deze isolatie laat vaak te wensen over, of is in de loop der jaren flink verslechterd. Dan is het heel verstandig om de spouwmuren na te isoleren.
 • Vanaf 1975 werden huizen standaard tijdens de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. De kwaliteit daarvan kan echter zeer matig zijn, of verslechterd in de loop der jaren. Het is ook mogelijk dat de isolatie slechts gedeeltelijk is aangebracht. Ook dan is na-isoleren verstandig.
Spouwmuurisolatie parels of foam inbrengen voor na-isoleren spouwmuur

Waarom spouwmuurisolatie?

Wat een groot voordeel is van spouwmuurisolatie, is de besparing op de energiekosten die het teweeg brengt. De warmte blijft veel beter behouden terwijl tegelijk de kou veel minder kans krijgt om binnen te dringen, en een temperatuurstijging van gemiddeld 5 graden is het gevolg. Bovendien is het één van de snelste en goedkoopste manieren om uw huis te isoleren. Zeker nu, met de sterk stijgende energieprijzen, kan spouwmuurisolatie zeer interessant zijn. Maar er zijn nog veel meer voordelen. We zetten de belangrijkste voor u op een rijtje:

 • In de zomer blijft de warmte beter buiten en blijft de temperatuur dus langer aangenaam.
 • Het wooncomfort wordt ook verbeterd. De warmte wordt gelijkmatiger verdeeld, en u zult veel minder last hebben van koude luchtstromen.
 • Uw huis zal in waarde stijgen. Het energielabel ervan zal immers groener worden.
 • Het is vaak mogelijk om subsidie aan te vragen. Er zijn landelijke, maar ook vaak regionale regelingen om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen.

Heeft u een kantoorpand dat nog niet voldoet aan de energielabel C-verplichting? Ook dan kan spouwmuurisolatie een eenvoudige en relatief goedkope maatregel zijn om uw gebouw te verduurzamen.

Werkwijze

Nu Isoleren gaat als volgt te werk:

 • Nadat we bij u zijn komen kijken om uw spouwmuren te beoordelen en de offerte is gemaakt, maken we met u een afspraak om de isolatie te realiseren.
 • Op de afgesproken dag beginnen we met het maken van kleine vulgaatjes in een aantal voegkruisingen in uw buitenmuur.
 • Vervolgens blazen wij het isolatiemateriaal naar binnen.
 • Na afloop dichten wij de gaatjes af met een speciale specie in de kleur van uw voegen.

Snel, schoon en efficiënt

U vraagt zich waarschijnlijk niet alleen af wat spouwmuurisolatie is; u bent natuurlijk ook benieuwd hoeveel overlast de werkzaamheden voor u gaan opleveren. Daarover kunnen we kort en duidelijk zijn: Zo goed als geen!

Het isoleren van uw spouwmuren is een erg schone klus. Er komt nagenoeg geen puin of stof bij vrij; er hoeft namelijk geen breekwerk verricht te worden. De kleine gaatjes die we boren zijn voldoende om uw spouwmuren volledig te voorzien van hoogwaardig isolatiemateriaal.

Ook hoeft u niet bang te zijn dat onze mensen dagenlang bij u over de vloer komen: Alle werkzaamheden vinden plaats aan de buitenkant van uw huis en bovendien zijn we bijna altijd binnen een dag klaar; vaak kan het zelfs nog sneller.

Onze mensen zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en hebben veel ervaring; u zult zien dat ze daardoor zeer efficiënt te werk kunnen gaan.

Na afloop van de werkzaamheden zullen ze hun werkplek dan ook schoon en netjes achterlaten. U merkt alleen dat ze geweest zijn omdat uw huis een veel aangenamere temperatuur zal hebben en u direct kunt beginnen met besparen op uw energierekening.

Contact

Neem voor meer informatie over spouwmuurisolatie vrijblijvend contact met ons op, of maak een afspraak met ons. Wij helpen u graag verder!