Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Werkt spouwmuurisolatie ook geluiddempend?

By april 28, 2022maart 19th, 2024No Comments

Jazeker, dat is het geval. Door de spouw in de muren op te vullen met isolatiemateriaal, neemt de totale massa van de muur flink toe. Daardoor kan geluid veel beter door de muur geabsorbeerd worden. Zeker wanneer uw huis in een drukke omgeving staat, bijvoorbeeld aan een doorgaande weg, zult u profiteren van de geluiddempende werking van spouwmuurisolatie.

Isolatiemateriaal

Er is wel wat verschil tussen de verschillende soorten isolatiemateriaal die gebruikt worden voor spouwmuurisolatie als het aankomt op de geluiddempende werking, maar welk materiaal er ook gebruikt wordt, er zal altijd een geluiddempend effect zijn. Het is namelijk, zoals gezegd, vooral de toegenomen massa van de muur die het geluid grotendeels absorbeert.

EPS-parels

Eén van de manieren waarop Nu Isoleren uw spouwmuur isoleert, is door het gebruik van EPS-parels van de hoogste klasse, de zogenaamde HR++ IsoPearls. Dat zijn kleine piepschuim bolletjes die voorzien zijn van een laagje grafiet, waardoor de warmte nog beter gereflecteerd wordt. Deze bolletjes worden met een hoogwaardige, gecertificeerde lijm door middel van een aantal kleine vulgaatjes de spouw ingeblazen. Door deze lijm zullen de bolletjes, eenmaal binnen, goed aan elkaar blijven kleven en een mooi geheel vormen. Deze manier van spouwmuurisolatie werkt ook geluiddempend, maar wel wat minder dan sommige andere materialen.

E-foam

Dit is een milieuvriendelijk isolatieschuim en wordt met een lichte overdruk de spouw ingeblazen, waarna het een vormvaste, volledig naadloze isolatiemassa zal vormen. Het is ook erg geschikt voor na-isolatie. Het oude materiaal hoeft vaak niet verwijderd te worden maar wordt door het E-foam ingedrukt zodat er een nieuwe, naadloze isolatieplaat ontstaat. Bij 6 cm is de isolatiewaarde 1,69 m² K/W, maar die waarde neemt toe naarmate de plaat dikker is. De geluiddempende werking van deze manier van spouwmuurisolatie is wat hoger dan die van EPS-parels.

Kosten

Er is geen vaste prijs voor spouwmuurisolatie, omdat elke situatie uniek is en er veel factoren meespelen. Voordat wij voor u een (geheel vrijblijvende) offerte op maat kunnen gaan maken, zal er eerst een adviseur bij u op visite komen om de situatie ter plekke te bekijken en uw wensen door te nemen. Wellicht vindt u het geluiddempende effect van de spouwmuurisolatie extra belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan er een berekening gemaakt worden. Daarbij worden o.a. de volgende aspecten meegenomen:

 • Geveloppervlakte
 • Spouwbreedte
 • Bereikbaarheid van de muur (struiken, obstakels, hoogte)
 • Moeilijkheidsgraad
 • Voorbereidend werk
 • Isolatiemateriaal

Werkwijze

De werkzaamheden zelf zijn meestal binnen een dag gedaan. Er worden kleine gaatjes geboord in de voegen van uw buitenmuur waardoor het isolatiemateriaal naar binnen wordt geblazen. De gaatjes hebben een doorsnede van 1,4 tot 1,8 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat we gebruiken. Na afloop worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt met een specie op kleur, zodat er achteraf niets meer van te zien is.

Financiering

U kunt een gedeelte van de kosten van spouwmuurisolatie via subsidie terugkrijgen. Ook andere regelingen kunnen u helpen deze energiebesparende én geluiddempende maatregel te financieren:

 • ISDE-subsidieregeling

Met deze landelijke regeling kunt u zo’n 30% van de kosten terugkrijgen als u aan een aantal voorwaarden voldoet:

  • U laat nog minimaal één energiebesparende maatregel uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar u kunt ook kiezen voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler of u kunt zich laten aansluiten op een warmtenet;
  • U bent zelf eigenaar van de woning en woont er zelf ook;
  • De maatregelen laat u uitvoeren door een erkend bedrijf zoals Nu Isoleren;
  • De gebruikte materialen moeten een hoge isolatiewaarde hebben. Hoeveel die precies moet zijn ligt per categorie vast. De materialen die wij gebruiken voldoen sowieso aan deze voorwaarde;
  • De eerste maatregel mag maximaal 12 maanden vóór de subsidieaanvraag uitgevoerd zijn.
 • Energiebespaarlening: Als u uw spouwmuren laat isoleren kunt u een goedkope lening aangaan tegen een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden om de kosten te financieren.

Er zijn nog andere regelingen, zoals de landelijke subsidie die is aan te vragen door Verenigingen van Eigenaren, maar ook regionaal is er vaak in voorzien. U kunt het beste even gaan kijken op de website van uw gemeente om te zien of dit bij u van toepassing is.

Informatie en contact

Wilt u meer weten over de geluiddempende werking van spouwmuurisolatie? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Voor deze en andere vragen neemt u dan ook geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze vakmensen helpen u graag verder.